Recensie | Bijna echt van Lisa Van Campenhout

Bijna Echt van Lisa Van Campenhout ★★★★★

“Ik begin weer bij nul. Of beter gezegd: bij min één. Maar dat is niet erg. Dat heb ik eerder gedaan. En ik heb de tijd.”

Ik heb dit boek gekregen van uitgeverijen Blossom Books en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Blossom Books en L&M Books om mij dit boek te geven om te recenseren.

Iedereen moet nu naar de (online) boekhandel om ‘Bijna Echt’ van Lisa Van Campenhout te kopen


Ik ben even sprakeloos. Wauw, dit boek is ongelooflijk. Ik heb Bijna Echt in één trek uitgelezen. Vanaf de eerste pagina werd ik meegezogen in een uniek verhaal. Er is niets wat ik niet goed vond aan dit boek. Alles was geweldig, van de schrijfstijl van de auteur tot de verhaallijn en personages.

51882566. sy475

Synopsis
Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.

Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.

Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Ik ga even beginnen over deze cover want wat is ie mooi. De kleurencombinatie en het lettertype zijn prachtig. Ik heb niet zo veel paarse boeken. Ik heb het gevoel dat coverdesigners paars niet vaak als kleur gebruiken op een cover, maar het past absoluut bij Bijna Echt en spreekt ook heel erg aan.

De verhaallijn was megaspannend. Ik kon het boek niet wegleggen. Lisa Van Campenhout grijpt de lezers’ aandacht bij het eerste hoofdstuk en laat die niet meer los. Zoals ik in de inleiding al zei, heb ik Bijna Echt in één dag uitgelezen. Ik vond het boek zo goed dat ik het zo goed als in één trek heb uitgelezen (met enkele pauzes om even te eten natuurlijk). De intrige in Bijna Echt was bloedstollend. Mijn ogen waren vastgenageld aan de pagina’s en ik moest mezelf dwingen om ef en toe even een korte pauze te houden.

Het dramagehalte in Bijna Echt is over the top en ik vond het geweldig. Ik leefde mee met Brenda/Aurélie en voelde alles wat zij voelde en meemaakte. Deze personages kwamen heel echt over, ik had het gevoel dat ik ze allemaal persoonlijke kende. Ik vond het leuk dat niemand onschuldig is in Bijna Echt. Iedereen heeft zijn of haar eigen motieven en redenen om iets wel of niet te doen. Dit boek deed me denken aan Pretty Little Liars en Gossip Girl, wat zeker een compliment is. Het had dezelfde spanning en intrige zonder het verhaal uit te melken.

“Catharina maakte tien minuten lang foto’s van Josephine, die in verschillende houdingen glunderde naar haar koffie.”

Het verhaal bleef interessant doorheen het boek. Wanneer je dacht dat de drama voorbij was, gebeurde er iets anders, wat heel sterk is van Van Campenhout omdat zij er in slaagde om dit niet geforceerd over te laten komen. Ik was mee met het verhaal en wilde het boek niet neerleggen. Ik ben ergens wel verdrietig dat dit geen serie is, maar ook wel blij omdat ik vind dat niet alles een vervolg nodig heeft. Dit is een sterke standalone en daar mag het bij blijven.

Het feit dat ik Brenda/Aurélie soms eens bij de schouders wilde pakken en eens goed door elkaar schudden, zegt al veel over dit boek. Al haar keuzes voelden zo persoonlijk aan. Na een tijdje ga je je om het hoofdpersonage bekommeren en hoop je dat ze haar fouten inziet voor het te laat is. Dit gevoel had ik wel vaker tijdens het lezen van Bijna Echt.

Ik heb een andere recensie gelezen en die persoon zei dat het boek nog al wit en hetero overkwam. Ik ga hier zeker mee akkoord, er had meer diversiteit in gemogen zeker omdat het zo’n grote vriendengroep is. Normaal is dit iets waar ik erg op let, maar bij Bijna Echt zat ik zo in het verhaal dat ik er niet heb bij stilgestaan.

De schrijfstijl van de auteur is aangenaam en makkelijk om te lezen. Ze beschrijft de scènes goed en tot in detail. Het was alsof ik dit dramatisch verhaal live aan het volgen was.

Zou ik het aanraden?
Ja, zeker weten. Ik zie Bijna Echt zo verfilmd worden. Wat een topboek. Ik geef Bijna Echt zonder twijfel 5 sterren en raad iedereen aan om het te lezen.


Trigger warnings
Leugens

Representatie in dit boek
?

Genre
Young adult, contemporary

Publicatiedatum
Juni

Uitgever
Blossom Books

Over de auteur
Lisa van Campenhout (1991) schrijft al sinds ze kan spellen. Ze groeide op in Rotterdam en besloot na de middelbare school Nederlands te studeren in Amsterdam. Tussendoor verhuisde ze voor een half jaar naar Parijs voor haar minor Frans. Daar hield ze zich vooral bezig met hardlopen over Île de la Cité en de Notre-Dame uit verschillende hoeken bekijken.

Na haar studie vond ze een baan als copywriter en besloot om in de avonden en weekenden nu écht eens aan de slag te gaan met het schrijven van een boek. In 2020 verschijnt haar young adult-debuutroman Bijna Echt bij Blossom Books.

Naast schrijven voor haar werk, blog en boek, houdt Lisa zich vooral bezig met lezen (je meent het), sojacappuccino’s drinken, haar Frans bijspijkeren, groepslessen in de sportschool volgen en drag shows bezoeken.


Hashtags
#boek #boekrecensie #boeken #recensie #recensent #bijnaecht #blossombooks #recensieexemplaar #lisavancampenhout

1 thought on “Recensie | Bijna echt van Lisa Van Campenhout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close