Recensie | Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston

Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston ★★★★★

“Een uur later staan er meerdere bakjes met Chinees eten op tafel en staat er een PowerPointpresentatie aan. Op de eerste dia staat: SEKSUELE EXPERIMENTEN MET LEDEN VAN EEN BUITENLANDS KONINGSHUIS: EEN GRIJS GEBIED.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Veen Bosch & Keuning België en uitgeverij Zomer & Keuning als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Zomer & Keuning en Veen Bosch & Keuning België om mij dit boek te bezorgen om te recenseren.

Een prachtig en grappig debuut over liefde, vriendschap en politiek


Dit boek is oprecht fantastisch. Rood, wit & koningsblauw stond al even op mijn verlanglijstje. Ik had al ontelbare goede dingen gehoord over het boek. Ik kan nu eindelijk bevestigen dat alle geweldige dingen je over dit verhaal hebt gehoord, waar zijn. Ik moet spontaan glimlachen wanneer ik aan Rood, wit & koningsblauw, en Alex en Henry denk. Er zijn zo veel woorden die ik ken, maar geen enkel kan exact beschrijven hoe fantastisch, oprecht en mooi ik dit verhaal vind.

54005557. sy475

Synopsis
Wat gebeurt er als de presidentszoon valt voor de prins? Je leest het in ‘Rood, wit en koningsblauw’ van Casey McQuiston.

”Het is bijna onmogelijk om mee te maken hoe Alex voor Henry valt zonder zelf verliefd op hem te worden – op hen allebei, én op dit briljante, geweldige boek.” Dat schreef de New York Times Book Review bij verschijning van ‘Rood, wit en koningsblauw’ van Casey McQuiston.

Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met ‘Rood, wit en koningsblauw’ mee in een verhaal vol humor en liefde.

Deze cover is leuk, maar simpel. De babyroze kleur van de cover zorgt er wel voor dat het boek opvalt en je het van het schap wil trekken.

Nu, ik ben niet zo goed in recensies schrijven over boeken die ik absoluut fantastisch vind. Meestal is er wel iets dat ik niet leuk vind en dan kan ik daar uitgebreid uitleg over geven. Bij Rood, wit & koningsblauw is er niet echt iets dat ik niet goed vond. Het enige wat ik eventueel zou kunnen zeggen is dat de hoofdstukken zeer lang zijn. Dit kan wat lastig zijn voor mensen die (zoals mezelf) ‘s avonds laat lezen en pas het boek willen wegleggen wanneer het hoofdstuk uit is. Verder kan ik echt niets negatief zeggen over Rood, wit & koningsblauw.

Ik zou mijn leven geven voor Henry, Alex, Nora, June en Bea. Wat een leuke en realistische personages! McQuiston zorgt ervoor dat je alles over deze personages te weten komt. Doorheen het boek leer je interessante feitjes over Henry en Alex, wat er voor zorgt dat je soort van bevriend wordt met ze. Na 10 pagina’s begin je al om Alex en June te geven en ben je benieuwd naar wat er verder zal gebeuren met ze.

“Hoe dúrft hij bij Alex thuis te komen en eruit te zien als de zoon van James Bond, iets wat hij ook daadwerkelijk is, rode wijn te drinken met de premier en te doen alsof hij Alex niet heeft getongzoend en hem vervolgens een maand lang heeft genegeerd!”

De schrijfstijl van McQuiston is echt aangenaam om te volgen. In het boek zijn er zo’n 15 hoofdstukken wat weinig is voor een boek van 400 pagina’s. Maar de auteur behoudt de aandacht van de lezer door de sms’jes en mails die Alex en Henry uitwisselen, te tonen. Dit maakt het verhaal enkel nog vlotter. Ook zitten er zo veel verschillende verhaallijnen in Rood, wit en koningsblauw. De hoofdverhaallijn is natuurlijk dat de First Son en de prins van Wales

Niet alleen is het boek erg goed opgebouwd en heeft het megaleuke personages, het boek is ook gewoon belangrijk. Er zijn niet veel bekende boeken waarin het hoofdpersonage gay of bi is. Het bekendste voorbeeld is Love, Simon (wat ook een geweldig boek is trouwens) maar verder kan ik niet echt een ander boek noemen. Er moet meer literatuur zijn voor mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap. Begrijp me niet verkeerd, de representatie in boeken is al veel beter geworden in de afgelopen tien jaar. In een boek zit nu meestal wel minstens één personage dat niet hetero is, maar die persoon is bijna nooit het hoofdpersonage. Ik ben blij dat dit boek zo populair is geworden, want dat is welverdiend!

Zou ik het boek aanraden?
Ja, zonder twijfel! Ik kijk ook uit naar Casey McQuiston’s volgend boek ‘One Last Stop‘.


Trigger warnings
Verslaving, alcohol, anxiety, blackmail, kanker, drusgebruik, homofobie, paniekaanvallen, racisme, seksueel overschrijdend gedrag, expliciete seksscènes
Representatie in dit boek
Personage van kleur (half Mexicaans), m/m romance, gay personage, biseksueel personage, trans achtergrond personage,
Genre
New adult, LGBTQ+
Publicatiedatum
14 juli 2020
Uitgever
Zomer & Keuning
Over de auteur
Casey McQuiston groeide op in het Diepe Zuiden van Amerika waar ze haar liefde voor goede verhalen én goede koekjes ontdekte. Samen met haar hond Pepper woont ze tegenwoordig in Colorado en schrijft ze artikelen, essays én boeken.

Red White & Royal Blue is haar debuutroman waarmee ze meteen verschillende prijzen binnenhaalde. Zo won ze de Goodreads Choice Awards in de categorieën Best Debut Novel en Best Romance en een Alex award. De Nederlandse vertaling van deze New York Times Bestseller, Rood, wit & koningsblauw, verschijnt in juli 2020 bij Uitgeverij Zomer & Keuning.


1 thought on “Recensie | Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close