Recensie | Verbeeld me van Tahereh Mafi

DEZE RECENSIE BEVAT SPOILERS VOOR VERBEELD ME EN ALLE VORIGE BOEKEN UIT DE SERIE

Verbeeld me van Tahereh Mafi (Touching Juliette #6) ★★½

“Mijn botten tegen zijn botten. Hier hoor ik thuis.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Blossom Books en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Blossom Books en L&M Books om mij dit boek te bezorgen.

Hoe leuk ik Warner en Juliette ook vind, niemand heeft om dit boek gevraagd


Als je me 5 jaar geleden had verteld dat er nog drie boeken gingen verschijnen in de Touching Juliette-serie was ik waarschijnlijk dolblij geweest. Ik was een enorme fan van boek 1 tot en met 3 en gaf ze ook alle drie 4 sterren. Nu wens ik dat Tahereh Mafi was gestopt met de serie na boek drie. Ik heb veel gemengde gevoelens, maar ben toch blij dat de serie gedaan is en goed is geëindigd.

55082488. sy475

Synopsis
‘Hallo wereld. Je zult me niet vergeten.’

Het explosieve einde in de Vrees me-serie is hier! Na vijf boeken en vier novelles is dit dan toch echt het laatste deel van de serie die bijna zeven jaar geleden begon.

Nu Ella weet wie Juliette is en waarvoor ze gecreëerd is, is alles alleen maar ingewikkelder geworden. Terwijl ze worstelt met haar verleden en haar toekomst onzekerder is dan ooit, vervagen de lijnen tussen goed en kwaad. Tussen Ella en Juliette. Met oude vijanden op de loer, lijkt zij niet de enige die kan beslissen over haar lot… 


Even over de kaft want die is heel erg mooi. Ik ben nooit 100% fan geweest van de covers van de Touching Juliette-serie. Ik vond ze nog al saai, maar deze is heel extra en trekt mijn aandacht.

Nu over de verhaallijn, want wat was dat? Ik ga me in deze recensie niets aantrekken van spoilers, omdat ik het boek echt tot in detail wil bespreken en dit aan de hand van scènes uit het boek. De drie laatste boeken van deze serie waren zo overbodig. De verhaallijn van Verbeeld me was letterlijk dezelfde als die van het boek ervoor, Weersta me. Het ergste is dat de auteur dit ook gewoon in het boek zegt. Kenji zegt op een bepaald moment dat het voelt alsof hij een déjà vu heeft. Ze heeft de vliegtuigscène gerecycleerd en opnieuw gebruikt in Verbeeld me. Heel dit boek was verwarrend en eerlijk gezegd onnodig. Ik vond de scène tussen Juliette en Warner leuk en ook het einde was goed. Toch zijn er precies nog veel losse eindjes en heb ik het gevoel dat er over een paar jaar nog drie boeken bijkomen. Verbeeld me voelde niet als de laatste in de serie en veel kleinere verhaallijnen zijn niet afgesloten.

Het voelde wel heel goed en vertrouwd om weer over Warner, Juliette en Kenji te lezen. Deze personages waren heel belangrijk voor mij toen ik jonger was en ze zullen altijd een plekje in mijn hart hebben. Ze deden mij in dit boek ook erg denken aan hoe ze in de eerste drie boeken waren. Hun karakterontwikkeling was plots weg. Warner was weer zoals in de eerste twee boeken. Ik vond dit niet zo heel erg aangezien ik de personages heel leuk vond in boeken één tot en met drie, maar ik snap wel dat dit voor sommige lezers teleurstellend kan zijn.

Ik had gehoopt dat Mafi Adam’s personage eindelijk wat ging respecteren en dat hij een aflossingsboog ging krijgen, maar helaas. Hij was op een bepaalde manier belangrijk voor het verhaal maar werd dan compleet aan de zijkant geschoven. Op het einde mocht hij drie volle zinnen zeggen.

De eerste hoofdstukken in Juliette/Ella’s standpunt waren nog al ingewikkeld en heel poëtisch geschreven. Maar eens je voorbij die hoofdstukken bent, leest het boek heel makkelijk en vlot. Ik las het boek dan ook in enkele uren uit. Tahereh Mafi kan zo goed schrijven. Haar schrijfstijl is heel erg vlot en mooi.

Er waren veel momenten waarop ik mij echt afvroeg of het nodig was om dat in het boek te steken. Voornamelijk dan het feit dat Juliette zich aangetrokken voelde tot de vader van haar vriend. Allemaal goed en wel dat haar geheugen opnieuw gewist wordt en zo, maar hoefde dat deeltje er bij? Echt? Was er echt niets anders dat in dit boek had moeten zitten. Ik vond het heel gênant om hierover te lezen en was wat beschaamd toen ik die scènes las.

Er waren enkele lichtpuntjes zoals de relatie tussen Winston en Brandon en Ian die gelukkig is met Lily. KENJI. Ik hou van Kenji en zou mijn leven geven voor hem. En ja, Warnette. Jammer dat we maar een paar scènes hebben gekregen waar ze allebei (wakker) in waren, maar ze zijn zo lief samen. Over het algemeen heb ik gemende gevoelens over Verbeeld me. Er zijn enkele elementen die ik goed vond en het boek leest ook heel erg vlot. Maar toch was dit niet het einde dat deze prachtige personages verdienen.

Zou ik het aanraden?
Nee. Als het kan, stop dan bij de eerste drie boeken. Ik ben vrij teleurgesteld door dit boek, maar wil nu wel heel graag de eerste drie boeken herlezen.

Trigger warnings
Dood, bloed, moord
Representatie in dit boek
Homoseksuele bijfiguren, lesbische bijfiguren, bijfiguren van kleur
Genre
Young adult fantasy, dystopie
Publicatiedatum
17 augustus 2020
Uitgever
Blossom Books
Over de auteur
Tahereh Mafi (1988) woont in Orange County, Californië. Op haar 24e schreef ze haar eerste boek, dat een wereldwijde bestseller werd.

Tahereh spreekt acht talen, sommige goed en sommige wat minder. Tijdens haar studie woonde ze een tijdje in Barcelona, en daarna heeft ze de hele wereld over gereisd.

Tahereh leest altijd en overal. Als er geen boek in de buurt is, neemt ze genoegen met snoepverpakkingen, coupons of oude recepten. Voordat ze met haar eigen boek begon, heeft ze een tijdje gedichten geschreven (heel slechte, zegt ze). Vrees me is haar debuut.

Tahereh was pas 24 toen Shatter me (Vrees me) werd aangekocht door Harper Collins. Ze werkte toen bij een universiteit, waar privégesprekken aan de telefoon niet waren toestaan. Toen haar agent belde, rende ze naar buiten – en viel vervolgens letterlijk om toen ze de deal hoorde. Daarna heeft ze nog zes maanden doorgewerkt en tegelijkertijd haar boek afgemaakt. Al die tijd mocht ze niets zeggen, omdat Harper Collins het boek groots wilde aankondigen. Hoe het verder ging met Shatter me weet je inmiddels: het werd een daverend succes. Tahereh heeft fans over de hele wereld, de trilogie is in meer dan twintig talen vertaald en de filmrechten zijn gekocht door 20th Century Fox (nog voordat Shatter me verscheen).

Wat iedereen natuurlijk meteen opviel aan de Touching Juliette-trilogie was de bijzondere schrijfstijl en het doorhalen van zinnen. In een interview met Blossom Books vertelde Tahereh dat ze daar echt over nagedacht heeft. Ze vindt het zelf ook niet raar. ‘Het gebeurde gewoon vanaf de eerste pagina van het boek. Voor mij is het gewoon Juliette’s manier van denken, veroorzaakt door haar ellendige leven.’

Schrijfinspiratie haalt Tahereh overal vandaan. ‘Ik denk dat alles wat we schrijven wordt gevormd door dingen die we eerder hebben gezien. Oorlog heb ik zelf alleen meegemaakt via het nieuws, boeken en films. Van tevoren had ik geen plot verzonnen, ik wist niet eens dat Warner bestond totdat hij opeens in het verhaal opdook. Het kwam allemaal samen.’

In september 2013 trouwde Tahereh met auteur Ransom Riggs (bekend van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine). De bruiloft zelf hielden ze klein en een paar maanden later gaven ze een groot feest in – hoe kan het ook anders – een prachtige boekhandel in Los Angeles: The Last Bookstore. In 2017 kregen ze samen een kind.

4 thoughts on “Recensie | Verbeeld me van Tahereh Mafi

 1. I don’t understand this Language….but I gather that you are talking about imagine me. The shatter me series is one of my favourite!!! Ahh!! Especially Warner!! The last book was kind of disappointing….after the LONG wait.😟

  Liked by 1 person

  1. I am!!! I will be uploading the English review soon, but yes it was disappointing. I love these characters so much and they honestly deserved a better ending! 😔😔

   Liked by 1 person

   1. It was a happy ending… True…but the story could have been better. It felt like as if tahereh did it in a hurry…like as if her heart was not in it.🙁

    What language is this by the way?😅

    Like

   2. This is in Dutch! I will be posting my English review soon tho haha😅 And yes I agree, I feel like a lot of scenes were copied from the previous books… This sadly wasn’t the ending I wanted for these characters

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close