Recensie | Dantes goddelijke komedie: de hel

Dantes goddelijke komedie: de hel van Dante Alleghieri

Rating: 3 out of 5.

De dag was nog jong en aan de ochtendhemel klom de zon steeds hoger, omringd door de sterren die al met hem meereisden toen God deze pracht lang geleden voor ‘t eerst in beweging bracht.

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Blossom Books en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt L&M Books en Blossom Books om mij dit boek te bezorgen.

Wat een plaatje! Ik zou uren naar ‘Dantes goddelijke komedie: de hel kunnen staren

Dit boek is erg mooi vormgegeven. De goddelijke komedie is een epos van de Florentijnse dichter Dante Alighieri, geschreven in de 14e eeuw. Het behoort tot de erkende meesterwerken van de wereldliteratuur en was voor mij dan ook een must-read. Deze versie van het boek is zeer toegankelijk en leest vrij vlot als je niet elke voetnoot probeert te lezen. De censuur vind ik wat jammer en ook had ik graag de twee volgende delen gelezen.

52869347. sx318

Synopsis
Na Romeo & Julia, Frankenstein en Jekyll & Hyde vullen we ons rijtje wereldklassiekers aan met De goddelijke komedie: de hel, van Dante Alighieri.
De hel is een verslag van de reis door een van de drie rijken van het hiernamaals en geldt als een van de hoogtepunten uit de (Italiaanse) literatuur. Lies Lavrijsen bewerkte de poëtische tekst uit de veertiende eeuw tot een prettig leesbaar verhaal. Ze geeft met voetnoten bovendien extra toelichting bij de verschillende personages.
De hel is geïllustreerd door Sophie Pluim en uitgegeven met linnen omslag, folieopdruk en geïllustreerde beginkapitalen.


Laten we beginnen met de omslag. Want wauw, wat is die mooi. Blossom Books weet hoe ze een klassieker opnieuw vorm moeten geven. De illustraties in het boek waren ook bijzonder mooi, al had ik er graag wat meer gezien.

De schrijfstijl is zeker eentje om aan te wennen. Je verwacht namelijk niet zo’n ‘hippe’ tekst geschreven in prozavorm. Het las heel erg vlot (zonder al te veel op de voetnoten te letten) en ik vind dat Lies Lavrijsen een geweldige job heeft gedaan om deze tekst zo begrijpbaar mogelijk te maken. Deze versie is volgens mij erg toegankelijk.

Ik vond de inhoud van het boek zelf wel interessant, maar had soms wat moeite met het onthouden van alle personages. Ook vond ik het boek wat eentonig, waardoor ik me halverwege wat begon te vervelen. De introductie aan het begin van het boek hielp me wel enorm. Ik vond het fijn dat Lavrijsen de tijd en moeite heeft genomen om de setting even te schetsen.

In het middelbaar leerden we over Dante en zijn verhalen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er mij niet veel van herinnerde voor ik dit boek las. Dantes goddelijke komedie: de hel was dan ook een heel erg leuke en toegankelijke opfrissing. Omdat ik mij niet veel herinnerde van het verhaal, had ik dus niet door dat er dingen waren uitgelaten. In deze versie van Dantes goddelijke komedie wordt de profeet Mohammed niet bij naam genoemd. (via De Morgen) Ik vind het erg jammer dat ze ervoor gekozen hebben om dit te censureren. Ik vind dat een boek geschreven in 14de eeuw niet gecensureerd moet/mag worden. Zeker niet als men een selectie gaat maken van wat wel in het boek mag komen en wat niet.

Ik heb een haat-liefde verhouding met voetnoten. Soms voegen ze veel aan het verhaal toe en soms neemt het mijn plezier van het lezen weg. In dit verhaal was het een mix van beide. Op momenten was ik heel dankbaar voor de verschillende voetnoten en dan werd het me af en toe te veel. Ik wilde soms vlot door het verhaal gaan, maar werd dan tegengehouden door de voetnoten omdat ik soms dacht ‘misschien staat er iets interessant tussen’ wat het verhaal minder vlot maakte.

Ik vind het jammer dat de uitgever heeft besloten om enkel dit deel uit te geven. Dantes serie bestaat uit drie delen: de hel, het vagevuur en de hemel/het paradijs. Ik had persoonlijk heel graag de drie delen gelezen en in mijn bezit gehad.

Zou ik het aanraden?
Niet echt. Ik vind het boek erg mooi en het staat dan ook prachtig in mijn boekenkast. Toch denk ik vergeleken met Blossom Books andere wereldklassiekers dat deze niet de meest spannende is. Ook is het jammer dat enkel dit deel wordt uitgegeven en er dingen uit het verhaal zijn weggelaten.

goodreads // bookspot


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close