Recensie | De verbannen koningin van Holly Black

De verbannen koningin (Elfhame-serie #3) van Holly Black

Rating: 4 out of 5.

Ik, Jude Duarte, de opperkoningin van Elfhame in ballingschap, breng de meeste ochtenden duttend door voor de tv, tussendoor kijk ik naar kookwedstrijden, tekenfilms en herhalingen van een show waarin mensen een uitdaging aangaan door met een mes in dozen en flessen te steken en een hele vis door te snijden.

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Boekerij en Uitgeverij Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Uitgeverij Lannoo en Boekerij om mij dit boek te bezorgen.

Ook dit deel van de Elfhame-serie is weer meesterlijk geschreven! Het is dan ook met een triest hart dat ik afscheid neem van al deze geweldige personages

Ik kan niet geloven dat deze serie nu al compleet is. Ik ga deze personages enorm missen! Ik heb van De verbannen koningin genoten, maar ik vind dit deel wel het zwakste van de drie. Ik had iets meer verwacht van dit boek. Ik was niet zo’n fan van de plotwending en de verhaallijn. De personages, schrijfstijl en wereldopbouw waren daarentegen weer fantastisch.

56426000. sy475

Synopsis (spoilers voor de vorige delen uit deze serie)
Verbannen, krachteloos en nog even sterfelijk als altijd probeert Jude Duarte haar leven weer op te pakken. Als het verraad van Cardan haar één ding heeft geleerd, is het wel dat macht makkelijker te verwerven is dan vast te houden. Maar Jude is allesbehalve van plan zich gewonnen te geven. Als haar tweelingzus Taryn onverwacht op de stoep staat – in levensgevaar en met een afschuwelijk geheim – vormt zich het eerste idee voor een meesterlijk plan om alles te herwinnen wat Cardan haar heeft afgenomen.

Om haar zus te redden, zal Jude opnieuw moeten doordringen tot het hof van de elfen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen moeten zien. Maar Elfhame is niet meer zoals ze het heeft achtergelaten. Het land balanceert op het randje van oorlog en zodra Jude een stap over de grens zet, raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Terwijl een krachtige vloek wordt ontketend en de spanningen een hoogtepunt bereiken, moet Jude voor eens en voor altijd kiezen tussen haar ambitie en haar hart.


De cover van het derde boek in de Elfhame-serie is – net zoals de twee vorige delen – prachtig. De limited edition is het dan ook zeker waard om te kopen. De schutbladen in het boek zijn zoals gewoonlijk ook weer voortreffelijk.

Ik heb genoten van dit boek, maar toch vond ik De verbannen koningin het zwakste deel van de drie. Ik las dit boek al eens in het Engels en gaf het toen drie sterren. Ik was toen nogal teleurgesteld door het verhaal. Ik vond het boek niet per se slecht, maar vergeleken met de eerste twee boeken vond ik De verbannen koningin soms wat zwak. Ik snapte de twist die Holly Black aan het verhaal toevoegde helemaal niet.

Bij het lezen wist ik deze keer dat die plotwending eraan zat te komen en kon ik dus beter op de rest van het verhaal letten. Dit zorgde ervoor dat ik het boek ook beter vond dat de eerste keer.

De verbannen koningin leest net zoals De wrede prins en De gevallen koning erg vlot. Holly Black is een van mijn favoriete auteurs gewoonweg omdat ze zo meesterlijk schrijft. Je wordt telkens meegezogen in de werelden die ze creëert.

De dynamiek tussen de verschillende personages was weer geweldig. Jude en Cardan laten in De verbannen koningin hun gevoelige kant zien en beginnen elkaar meer en meer te vertrouwen. Dit gezegd zijnde, miste ik wel wat van Cardan in dit boek. Ik heb het gevoel dat we hem amper hebben gezien in De verbannen koningin. In dit boek komen Judes zussen Taryn en Vivienne meer aanbod en ook dat vond ik erg fijn. De band tussen Madoc en Jude heb ik altijd fascinerend gevonden. Die twee zien elkaar duidelijk wel graag, maar hebben dezelfde ambities waardoor het vaak botst.

Ik ben blij met het einde van De verbannen koningin, maar het verliep wel erg snel. Ik knipperde met mijn ogen en opeens was het boek uit. Black had dan ook net iets meer tijd mogen nemen om het einde uit te breiden.

Zou ik het aanraden?
Ja toch wel! Ook al was dit boek iets minder spectaculair dan de twee andere delen heb ik er toch van genoten. Maar laten we eerlijk zijn, als Holly Black een boek zou schrijven over hoe Jude en Cardan winkelen in de sterfelijke wereld zou ik het waarschijnlijk nog goed vinden.

goodreads // bookspot


Trigger warnings
Dood, bloed, manipulatie, moord, geweld, vergiftiging, oorlog
Representatie in dit boek
Bi-cultureel hoofdpersonage (? vader is half Latijns-Amerikaans), biseksueel hoofdpersonage, zwarte bijfiguren
Genre
Fantasy (young adult)
Aantal bladzijden
336
Publicatiedatum
16 april 2021
Uitgever
Boekerij
Over de auteur
Holly Black
 is de internationale bestsellerauteur van verschillende fantasyseries, waaronder de in 2008 verfilmde Spiderwick Chronicles en de Magisterium-serie. Van haar boeken gingen wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank. Black woont in New England met haar man en zoon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close