Recensie (film + boek) | DUNE van Frank Herbert

Recensie over het boek en de film DUNE van Frank Herbert (1965)

Rating: 4 out of 5.

Ik moet niet bang zijn. Angst is de moordenaar van het verstand. Angst is een half-dood die volledige vernietiging meebrengt. Ik zal mijn angst onder ogen zien. Ik zal mijn angst over en door me heen laten vloeien. En als hij voorbij is, zal ik mijn innerlijk oog op zijn pad richten. Waar de angst is gegaan is niets achtergebleven. Alleen ikzelf blijf.

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Volt en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt L&M Books en Volt om mij dit boek te bezorgen.

DUNE van Frank Herbert de must-read (en nu ook must-watch) voor sciencefictionliefhebbers in 2021

Zowel het boek Dune als de verfilming zijn geweldig. De wereldopbouw en politieke intriges fantastisch en personages erg realistisch. Het tempo was wel iets te traag voor mij en ook de schrijfstijl was moeilijk om in te komen.

Dune | Frank Herbert | Science fiction | 9789021425849 | Standaard  Boekhandel

Synopsis

Hertog Leto van Atreides heeft de positie van gouverneur van de planeet Arrakis aangeboden gekregen. Een bijzondere kans, want deze woestijnplaneet is de enige plek waar de ontzettend waardevolle specie melange kan worden gedolven.
Op zijn thuisplaneet Caladan bereidt Leto zijn vertrek voor. Hij, zijn concubine Jessica en hun zoon Paul vermoeden dat de benoeming een valstrik is van hun aartsrivalen, de Harkonnens. Desondanks besluit Leto dat ze toch gaan – de kans om alle productie van melange in de hand te hebben is simpelweg te waardevol. Ze vertrekken richting Arrakis, maar van alle kanten dreigt gevaar.


Recensie

Ik wilde deze recensie opdelen in twee stukken:

  1. Filmrecensie
  2. Boekrecensie

Maar ik heb besloten om ze toch samen te voegen. Er zijn gewoon te veel overlappende elementen om de recensies te scheiden.

Even ter verduidelijking: ik heb de film gezien voor ik het boek heb gelezen. Scandalous, right? Het was wel de bedoeling dat ik eerst het boek las en dan de film bekeek, want dat is hoe het moet, toch? Wie kijkt er nu eerst de film vooraleer het boek gelezen te hebben. Zo dacht ik erover toen ik L&M Books contacteerde om zowel het boek als de film te recenseren. Spijtig genoeg liep er iets fout bij het verzenden van het boek waardoor ik die pas kreeg nadat ik de film had gezien.

Ik ben niet zo goed in films recenseren omdat ik te weinig op de details let. Meestal kom ik uit de theaterzaal met 1 gedachte en die is ofwel ‘man, dat was goed’, ‘man, dat was slecht’ of ‘man, ik weet niet wat ik hiervan moet denken’. Het feit dat ik dezelfde nacht nog over DUNE heb gedroomd, wil veel goeds zeggen.

Boeken zijn anders. Daar kan ik gewoon enkele bladzijden terug gaan en een deeltje opnieuw lezen.

Cover/filmposter – Ik weet dat veel mensen filmedities haten, maar ik heb daar eerlijk gezegd niet zo’n probleem mee. Ik vind dat deze cover er erg leuk uitziet en alle acteurs zijn steengoed, dus waarom ze niet op de cover zetten?

Verhaallijn – De verhaallijn van Dune is geweldig. Ik hield enorm van de politieke spelletjes. Dit boek is sciencefiction zonder het er te dik op te leggen.

Wereldopbouw – Geweldig. Fantastisch. Adembenemend. Zowel de in de film als in het boek is de wereldopbouw fantastisch. Dit is exact wat je verwacht van een sciencefictionverhaal.

Tempo – Hier had ik het wat moeilijk mee. De film en het boek zijn nogal traag. Als je een film vol actie verwacht (of een boek), is Dne niet de juiste optie. Dit probleem had ik voornamelijk bij de film. Dune is 2 uur 30 lang. Ik was niet op de hoogte dat er meerdere films gingen komen waardoor ik in de helft al zoiets had van ‘oke wanneer gebeurt er nu iets’. De film Dune voelde dan ook wat aan als een prequel en niet zozeer als het eerste deel uit een serie.

Schrijfstijl (boek) – Dit boek is vrij ingewikkeld. Herberts schrijfstijl is heel complex en hij gebruikt soms woorden waarvan je denkt ‘hier kon toch echt wel een makkelijker woord gestaan hebben’. Nu, vergeet niet dat dit boek in 1965 is verschenen en het normaal is dat de schrijfwijze niet zo hedendaags is. Toch had ik wel echt moeite met in het boek te komen, waardoor deze recensie er nu pas is.

Ervaring – De ervaring in de bioscoop was geweldig. Ik zag de film in IMAX, waardoor je echt werd ondergedompeld in de wereld van Herbert.

Ik ben wel blij dat ik eerst de film heb gezien voordat ik het boek heb gelezen. Dit maakte het boek veel toegankelijker. Alles wat ik las, leek dus ook op wat ik had gezien in de bioscoop. Ik begreep alles wat Herbert uitlegde in zijn boek, veel sneller. Ik zag meteen voor me hoe de speciale pakken eruit moesten zien, de kleine zwarte doos en ook de melange.

Het komt er dus op neer dat Dune een erg goede verfilming heeft gekregen, een waar Herbert hopelijk trots op zou zijn.

Score film : ★★★★ sterren

Score boek : ★★★ sterren

Zou ik het aanraden?

Ik zou zowel het boek als de film aanraden. Als je de iets laagdrempeligere versie wil, dan raad ik je aan om de film te bekijken. Erna kan je nog steeds het boek lezen!

goodreads // bookspot


Details

Trigger warnings
Dierlijke dood, bloed, kindermishandeling, bevalling, dood, drugs, geweld, geweer geweld, incest, ontvoering, pedofilie, seksuele mishandeling, foltering
Representatie in dit boek
?
Genre
Science Fiction
Aantal bladzijden
592
Publicatiedatum
2 september 2021 (filmeditie) // juni 1965 (origineel)
Uitgever
Volt
Over de auteur
Frank Herbert (Tacoma, Washington 1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-cameraman en journalist. Zijn eerste roman, The Dragon in the Sea, later hertiteld tot Under Pressure, verscheen in 1956. Daarna schreef hij bijna tien jaar achtereen korte verhalen voor zulke uiteenlopende tijdschriften als Astounding, Esquire Magazine, Galaxy, Doc Savage en? Outdoor Life. Een combinatie van twee korte verhalen die hij schreef voor Astounding leverde hem in het begin van de jaren zestig het idee op voor zijn bijdrage aan de geschiedenis van de SF: Duin, dat aanvankelijk door maar liefst eenentwintig redacteuren werd afgewezen. In 1963-1964 verscheen Dune World, in 1965 gevolgd door The Prophet of Dune. Beide titels werden datzelfde jaar samengevoegd als Dune, wellicht het meest succesvolle SF-boek aller tijden. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close