Recensie | SADIE van Courtney Summers

Recensie SADIE van Courtney Summers

Rating: 4.5 out of 5.

“Nog een dood meisje kan ik niet verdragen.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen L&M Books en Volt (Singel Uitgeverijen) als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Volt (Singel Uitgeverijen) en L&M Books om mij dit boek te laten recenseren.

Een hartverscheurend verhaal over de lelijke wereld waarin we leven. SADIE is een boek dat ik niet snel zal vergeten

Wow, dit boek is zo krachtig. SADIE zit vol met pakkende passages. Verder geniet het boek ook van interessante personages. Iedereen speelt een belangrijke rol in het boek, hoe kort sommigen soms ook aan het woord zijn. Ook de wereldopbouw zat goed in elkaar. Ik zou zeggen dat ik dit boek graag verfilmd zou zien worden, maar de waarheid is dat ik het gevoel heb de film al gezien te hebben. En dit gewoon door het boek te lezen. SADIE is zeker en vast een aanrader.

58718423. sy475

Synopsis

Sadie heeft geen makkelijke jeugd gehad. Sinds haar moeder uit beeld raakte, voedt Sadie haar zusje Mattie zelf op in hun afgelegen dorpje, en doet ze haar best om Mattie een normaal leven te bieden. Wanneer Mattie op een dag dood wordt aangetroffen, stort Sadies wereld in elkaar. Na een mislukt politieonderzoek is Sadie vastbesloten om haar zusje te wreken en gaat ze zelf op pad om Matties moordenaar te vinden. Wanneer West McCray – een radiopersoonlijkheid die werkt aan een programma over kleine, vergeten steden in Amerika – Sadies verhaal op een lokale nieuwszender hoort, raakt hij geobsedeerd met het vermiste meisje. Hij begint zijn eigen podcast om Sadies sporen te traceren en haar te vinden voordat het te laat is.


Recensie

Wat een verschrikkelijk boek. Hier bedoel ik niet mee dat het boek slecht is, absoluut niet. Hier bedoel ik mee dat het verhaal verschrikkelijk is, de gebeurtenissen in SADIE zijn allesbehalve leuk, maar dat maakt het boek zo pakkend en krachtig.

In SADIE volgen we twee hoofdpersonages. We volgen Sadie, het meisje waarover het boek gaat. Deze hoofdstukken zijn geschreven op de manier die je gewoon bent; blokken tekst in de ik-vorm. Maar we volgen ook West McCray en West is bezig met een programma te maken over de verdwijning van Sadie. Nu, de delen waarin West McCray aanbod is, zijn opgemaakt in podcasttranscripties. Je weet wel, VOORNAAM NAAM en dan tekst.

De opbouw van dit boek is zo speciaal en uniek. Ik vind het verschil in vertelstijl per hoofdstuk erg passend en het zorgde ervoor dat ik door het boek vloog. Ik vond het fijn om Sadie te volgen, maar ook om de case vanuit een ander oogpunt te bekijken.

In de hoofdstukken waar Sadie aan het woord is, zit de wereldopbouw erg goed in elkaar. Ik voelde elk detail en zag elke scène voor me. Op sommige momenten voelde het alsof ik met Sadie in de auto zat.

Er komen veel personages aanbod in SADIE en elk van die personages heeft een eigen rol in het verhaal. Soms komen ze maar een klein momentje aanbod, maar ze maken allemaal deel uit van het grote plaatje en dat vond ik geweldig. Terwijl je leest vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Per hoofdstuk krijg je telkens nieuwe stukjes informatie die je kan linken aan wat je al weet. Maar De broodkruimeltjes zijn niet genoeg, waardoor je gewoon blijft lezen.

Veel mensen zeggen dat je het origineel moet lezen, maar ik denk dat dit bij SADIE niet hoeft. De vertaling was zo goed dat ik zeker de Nederlandse versie aanraad.

Ik had in het begin moeite om in het boek te komen. Ik heb SADIE opgepikt, maar werd niet meteen warm van het verhaal. Daarom dat deze recensie nu pas op mijn blog verschijnt. Dit ligt volledig aan mezelf aangezien ik een enorme moodreader ben. Ik was terug in juli – wanneer het boek uitkwam – niet zo in de mood voor een mysterie. Ik heb SADIE dan een tweede keer opgepikt – gisteren – en heb het boek in één dag uitgelezen. Ik herbegon aan het boek toen ik lekker in bed zat met een theetje en dat was de perfecte setting.

Het einde van SADIE is perfect. Het past volledig bij het boek en ik ben blij dat de auteur ervoor heeft gekozen om het boek zo te eindigen. Laat me zeker in de comments weten wat jij van het einde vond!

Zou ik het aanraden?

Ja, zonder twijfel. Kijk wel eerst even naar de trigger warnings voor je aan het boek begint.

goodreads


Details

Trigger warnings
Verlating, ableism, dood, depressie, drugs misbruik, disfunctioneel gezin, verlies van een familielid, moord, pedofilie, verkrachting, seksueel misbruik (van een kind), geweld
Representatie in dit boek
Biseksueel hoofdpersonage, hoofdpersonage met een stotter, gay hoofdpersonage (mlm)
Genre
Mysterie (young adult)
Aantal bladzijden
352
Publicatiedatum
22 juli 2021
Uitgever
Volt
Over de auteur
Courtney Summers is de bestsellerauteur van verschillende romans. Haar werk is uitgebracht met lovende kritieken en meerdere sterrecensies, ontving talloze prijzen en onderscheidingen – waaronder de Edgar Award, de John Spray Mystery Award, de Cybils Award, de Odyssey Award, de Audie Award – en heeft de erkenning genoten van vele bibliotheek-, staats-, ‘Best Of’ en Readers’ Choice lijsten. Courtney heeft gerecenseerd voor The New York Times, is de oprichter van de 2015 wereldwijde trending hashtag #ToTheGirls, en in 2016 werd ze uitgeroepen tot een van Flare Magazine’s 60 under 30. Ze woont en schrijft in Canada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close