Recensie | DE BRONZEN STAD van S.A. Chakraborty

Recensie DE BRONZEN STAD (The Daevabad Trilogy #1) van S.A. Chakraborty

“‘Maak je geen zorgen. Er komt geen magie bij kijken, dat zweer ik.’ Ze zag de twijfel op zijn gezicht en probeerde directer te zijn. ‘Het bestaat allemaal niet. Geen magie, geen djinns, geen geesten die ons op willen eten. Ik doe dit al zo lang dat ik inmiddels heus wel weet dat het allemaal niet echt is.'”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Boekerij en Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Uitgeverij Lannoo en Boekerij om mij dit boek te laten recenseren.

Door het tempo van het verhaal werd wat een instant favoriet had kunnen worden, weggelegd en maanden later pas opgepikt

Synopsis

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben. 


Recensie

Ik begin graag met het beoordelen van deze limited editie. Boekerij weet hoe ze een prachtige limited edition maken die iedereen in zijn of haar boekenkast wil hebben. Ik ben altijd al fan geweest van een bedrukt boekblok, maar deze is uitzonderlijk mooi! Ook de tekeningen op de schutbladen zijn erg mooi! Als je van plan bent om dit boek te kopen zou ik zeker de limited edition van De bronzen stad aanraden.

Ik begon heel erg enthousiast aan het boek. Alles rond dit boek trok me aan: de personages, de verhaallijn en wereldopbouw. De eerste hoofdstukken waren dan ook erg leuk en ik voelde een nieuwe favoriet aankomen. Toch verdween dit gevoel vrij snel. Het verhaal begon te vertragen en ik legde het boek weg en pikte het niet meer op. Het midden sleurde zo erg dat ik een beetje verveeld raakte van het verhaal. Ik heb het boek dat weken later toch terug opgepikt en moest mezelf echt wel verplichten om verder te lezen.

De tweede helft ging dan wel weer een stuk vlotter en dat vond ik een welkome verandering. Ik denk dat dit kwam doordat het boek in twee standpunten geschreven is, dat van Nahri en dat van Ali. Ik had wat moeite met de omschakeling van verhaallijnen binnen het algemene plot. Verder in het verhaal komen de verhaallijnen samen en is het een stuk leuker om het boek te lezen.

De personages in De bronzen stad vond ik allemaal leuk, maar elk op een verschillend moment. Nahri vond ik doorheen het hele boek een erg sterk personage en ik vond het geweldig om haar te volgen. Dan heb je Dara en Ali. In de eerste helft van het boek vond ik Dara leuk en Ali niet echt en in de tweede helft veranderde dit stilaan. Ik begon Ali veel charmanter te vinden en ik keek echt uit naar zijn hoofdstukken.

Ik had verwacht dat er heel duidelijk twee personages naar elkaar geduwd gingen worden, maar de ‘liefdesrelaties’ kwamen vrij natuurlijk tot stand.

Ook de wereldopbouw in De bronzen stad vond ik geweldig, al was die in het begin iets moeilijker om volledig te snappen. Er waren veel verschillende bevolkingsgroepen met ingewikkelde namen waardoor ik soms dingen door elkaar haalde. Maar ik vond het algemene verhaal dat de auteur wilde vertellen wel enorm interessant. Gewoon wat ingewikkeld.

Het einde – dat einde!!! – zorgde ervoor dat ik graag het vervolg te weten wil komen. Ik zal dus zeker het tweede boek in deze serie – DE KOPEREN KONING – lezen!

Zou ik het aanraden?

Ja! Ik denk dat de positieve punten zwaarder doorwegen dan de negatieve. Let wel op, dit boek is voor de eerste 50% vrij traag (ongeveer 300 pagina’s) dus als je fast-paced boeken gewend bent, ga misschien moeite hebben met deze.

Beoordeling

Rating: 3.5 out of 5.

7,5/10

goodreads


Details

Trigger warnings
Bloed, kinderhandel, genocide, verkrachting, foltering, geweld, oorlog
Representatie in dit boek
Personages van kleur, personages uit verschillende Afrikaanse landen (vooral Egypte), own-voices moslim-rep, joodse rep, m/m relatie
Genre
Fantasy
Aantal bladzijden
572
Publicatiedatum
22 november 2021
Uitgever
Boekerij
Over de auteur
S.A. Chakraborty studeerde geschiedenis van het Midden-Oosten en internationale betrekkingen in de Verenigde Staten en Egypte. Na het afronden van haar studie schreef ze de Daevabad-trilogie, die een internationale bestseller werd. Haar boeken zijn vertaald in meer dan twaalf landen en werden genomineerd voor meerdere prijzen. Ze woont in New Jersey met haar man en dochter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close