Recensie | CYTONIC van Brandon Sanderson

Recensie CYTONIC van Brandon Sanderson

“Scud, wat voelde het fijn om weer in de cockpit te zitten. Om weer samen met vrienden te vechten. Om dat te doen waarvoor ik bestond.”

– Cytonic
Brandon Sanderson

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Iceberg Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle meningen zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Bedankt aan Iceberg Books om mij dit boek te bezorgen in ruil voor een eerlijke recensie.

Sanderson bewijst in ‘Cytonic’ nogmaals dat zijn verbeelding geen limieten kent

Synopsis

Spensa heeft bewezen dat ze een van de beste piloten is van het RVL, de luchtmacht van de menselijke enclave op Detritus. Ze redde haar volk al twee keer van uitroeiing door de Krell, de raadselachtige buitenaardse soort die hen al tientallen jaren gevangen houdt. Ze reisde lichtjaren van huis om als undercoverspion in de Superioriteit te infiltreren, waar ze meer leerde over allerlei andere wezens en hun onderlinge betrekkingen in de Melkweg.

Nu is de Superioriteit – de regerende galactische alliantie die erop uit is om al het menselijke leven te domineren – een melkwegwijde oorlog begonnen. En Spensa heeft de wapens gezien die ze van plan zijn daarvoor te gebruiken: de delvers. Oude, mysterieuze buitenaardse krachten die hele planetenstelsels in een oogwenk kunnen wegvagen. Spensa weet dat het niet uitmaakt hoeveel piloten het RVL heeft, een delver kan niet worden verslagen.

Maar Spensa is een cytonic. Ze ging de confrontatie aan met een delver en zag dat het wezen haar griezelig vertrouwd voorkwam. En misschien, als ze erachter kan komen wat ze werkelijk is, kan ze meer zijn dan zomaar een piloot in deze zich ontvouwende oorlog. Misschien kan ze de Melkweg redden. Maar ze kan alleen maar ontdekken wat ze echt is door alles achter te laten en het niemandsland binnen te gaan, een plek waar maar weinigen ooit uit terugkeren. Moed hebben betekent je angst onder ogen zien. En deze missie is angstaanjagend.


Recensie

In Cytonic volgen we Spensa opnieuw, maar deze keer is ze op missie in het niemandsland. Een plek dat nog gevaarlijker en mysterieuzer is dan we dachten.

De wereld werd in Cytonic nóg meer opgebouwd, iets wat me niet mogelijk leek. We kregen ook veel onthullingen te zien die voortbouwden op het plot.

Toch is dit boek niet mijn favoriete uit de serie. Ik had ook het gevoel dat dit boek nogal wat opvulling bevatte. Er zat actie in, maar niet zo veel als in de eerste twee boeken. Ik had het gevoel dat Cytonic weer dezelfde cyclus bevatte als de twee vorige boeken: Spensa vindt een nieuwe groep mensen en gaat met hen een band opbouwen en trainen. In Sterrenvlucht was het logisch om die opbouw te volgen, en ik snapte waarom Sanderson het hergebruikte in Sterrenzicht, maar om het dan in Cytonic weer te herhalen… Ik had iets meer verwacht.

Ook had ik graag de personages uit het eerste boek teruggezien in het verhaal. Het was logisch dat ze niet verschenen in Sterrenzicht, maar ik dacht – en hoopte – dat ze nu wel terug zouden zijn, maar dat waren ze niet. Ik hoop de originele crew weer te zien in het volgend boek!

De plotwendingen in dit boek zijn wel oprecht ongelooflijk. Aan het begin van Cytonic dacht dat ik exact wist wat er stond te gebeuren. Niet dus. Mijn voorspelling bleek veel te gemakkelijk. De verbeelding van de auteur Brandon Sanderson is werkelijk verbazingwekkend.

Een groot deel van dit boek is volgens mij bedoeld voor de karakteropbouw zat van de personages. We leren Spensa en M-Bot beter kennen terwijl ze zichzelf beter leren kennen. Er is geen twijfel mogelijk dat de karaktergroei van Spensa geweldig was, verbazingwekkend zelf. De dingen die ze ontdekte over zichzelf? Prachtig! Sandersons personages zijn altijd geweldig geschreven. Ook de vriendschap tussen Spensa en M-Bot groeit enorm in Cytonic. Ik vond hun vriendschap in dit boek echt superleuk!

Ook al was het qua plot en actie niet mijn favoriete van de drie boeken, vond ik Cytonic wel de moeite om te lezen.

En dat einde! Ahhh, ik kan niet wachten op boek vier.

Zou ik het aanraden?

Ja toch wel, het verhaal zet zich op een interessante manier voort en we leren Spensa een stukje beter kennen.

Beoordeling

Rating: 3.5 out of 5.

7,5/10

goodreads / standaard boekhandel


Details

Trigger warnings
Dood, rouw, oorlog, geweld
Representatie in dit boek
Genderneutrale personages, personages van kleur
Genre
Sciencefiction
Aantal bladzijden
400
Publicatiedatum
19 mei 2022
Uitgever
Iceberg Books
Over de auteur
Brandon Sanderson schrijft verhalen over het fantastische: fantasy, science fiction en thrillers. Van deze #1 New York Times bestsellerauteur, onder andere bekend van de series Stormlight en Mistborn, komt nu een nieuwe epische young adult reeks: Skyward.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close