Recensie | Langste. Kerst. OOIT. van Lisette Jonkman

Recensie Langste. Kerst. OOIT. van Lisette Jonkman

‘Ik wou dat ik dit verzon.’ voeg ik er droogjes aan toe. ‘Ik word nog steeds hoopvol wakker elke ochtend, maar het is toch echt telkens weer vandaag. Maar nu weet ik de oplossing, gelukkig.’

– Langste. Kerst. OOIT.
Lisette Jonkman

‘Langste. Kerst. OOIT.’ is een supergezellige kerstroman die ik niet wilde wegleggen en in geen tijd heb uitgelezen

Synopsis

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar organiseert ze op eerste kerstdag een uitgebreid diner voor een select groepje vrienden en familie, dat ze tot in de puntjes plant. Als ze ‘s avonds in bed ligt, denkt ze ieder jaar: ‘Was het maar elke dag kerst.’

Maar dit jaar loopt alles in de soep. Haar dure glazen sneuvelen, er komt meer dan één ongenode gast opdagen en tot overmaat van ramp breken de vliezen van haar zus tijdens het hoofdgerecht. Misschien is het dus toch wel fijn dat het niet écht elke dag kerst is.

En dan wordt Noëlle de volgende dag wakker… Op eerste kerstdag.


Recensie

Wat een fijn boek! Ik ben zo door Langste. Kerst. OOIT. gevlogen en heb er enorm van genoten.

Dit boek gaat over Noëlle en Noëlle is gek op kerst. Ze organiseert daarom ieder haar een uitgebreid diner voor vrienden en familie, een diner dat ze elke keer tot in de puntjes plant. Maar dit jaar loopt alles in de soep. Er komen ongenode gasten opdagen, haar servies sneuvelt en als het niet erger kon breken de vliezen van haar zus tijdens het hoofdgerecht. Wanneer Noëlle denkt dat deze dag eindelijk voorbij is, wordt ze opnieuw wakker op eerste kerstdag.

Ik hou van een time loop! En ik hou er nog meer van als de loop nog eens met kerst te maken heeft of op kerst valt. Het concept is zo leuk en het geeft je ook veel kansen om verschillende scenario’s van hetzelfde moment of dezelfde dag in het boek te steken.

De karakteropbouw zit ook goed in elkaar in Langste. Kerst. OOIT. Bij elke nieuwe kerstdag zien we Noëlle stilletjes aan groeien. Tot ze op het einde net een compleet andere persoon lijkt te zijn. Ik vind ook dat deze verandering niet te snel komt, beetje bij beetje leer Noëlle bij en dat is superleuk om te zien.

Ik ben ook enorm betrokken bij de personages in Langste. Kerst. OOIT. Je wil echt dat Noëlle inziet wat ze moet doen om wakker te worden op tweede kerstdag. De lezer heeft dit al veel sneller door dan het personage zelf.

Langste. Kerst. OOIT. is niet enkel geschreven door Jonkman, maar ook ingesproken door de auteur. Dit maakt het boek net dat tikkeltje persoonlijker. Ze heeft een erg goede stem trouwens, dus ik raad het audioboek zeker aan. Ook in 1,5x speed.

Zou ik het aanraden?

Ja zeker! Ik heb niets aan te merken op dit boek. Langste. Kerst. OOIT. is een heel gezellige kerstroman die ik aan iedereen zou aanraden! Zeker de moeite waard om tijdens de feestdagen te lezen.

Beoordeling

Rating: 5 out of 5.

10/10

goodreads / standaard boekhandel


Details

Trigger warnings
Dood van een geliefde, verdriet, hartzeer, verlies van een kind, miskraam
Representatie in dit boek
(Zij)personage van kleur
Genre
Contemporary, kerstverhaal
Aantal bladzijden
400
Publicatiedatum
25 oktober 2022
Uitgever
L.S Amsterdam
Over de auteur
Lisette Jonkman (16 juli 1988) schrijft romantische boeken vol humor. Ze schreef de romans Glazuur (2012), Verkikkerd (2013), Verslingerd (2014), Helemaal het einde (2017), Verknocht (2019) en de Kobo bestseller Onbreekbaar, die in 2020 als paperbacks verscheen: Buren with benefits, Onbegrensde liefde en Op gevoel. In 2021 verscheen haar bewerking van Jane Austens Pride & Prejudice, Trots en vooroordeel, in toegankelijkere taal, met als doel een breder publiek trekken voor deze klassieker. In 2022 verscheen haar nieuwste roman: Langste. Kerst. OOIT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close