Recensie | Stiefzus van Jennifer Donnelly

Stiefzus van Jennifer Donnelly ★★★★★

“Als ik met de prins trouw, word ik een prinses, dacht Isabelle. En op een dag zelfs koningin. En dan zal niemand het ooit nog wagen me lelijk te noemen.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Veen Bosch & Keuning en Uitgeverij De Fontein als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Uitgeverij De Fontein en Veen Bosch & Keuning België om mij dit boek te bezorgen om te recenseren.

Een krachtig feministisch fantasy verhaal vol girlpower en vreemde magische wezens


Wauw, wat een prachtig boek. Ik wist niet wat ik moest verwachten voor ik aan het boek begon, maar dit kon ik nooit voorspeld hebben. Ik heb dit boek in een namiddagje uitgelezen, zo goed was het. Iedereen kent Assepoester en weet wat er met haar gebeurt, maar niemand vraagt zich ooit af hoe het zit met de lelijke stiefzusjes. In Stiefzus toont Donnelly dat ook de zusjes geen makkelijk leven hebben gehad. En dat verhaal is minstens even magisch en krachtig.

51080991. sy475

Synopsis

Stiefzus is een weergaloze en prachtige hervertelling van Assepoester. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly zet in deze fantasy vol girlpower het beroemde sprookje op zijn kop. Voor jongeren vanaf 13 jaar en liefhebbers van youngadultboeken.

Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen.

Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

Even over de cover, want die is best mooi. Een beetje simpel, maar daarvoor niet minder krachtig. Als je de paperback van Stiefzus hebt dan zie je dat het schoentje, de titel en de glasscherven uit het boek springen. Ze hebben een leuke textuur (ik kan het moeilijk uitleggen maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel). Ik heb ook nu pas door dat het rood in het schoentje bloed is. Ik dacht voor de een of andere reden dat het muiltje gewoon van het merk Louboutin was.

De verhaallijn van Stiefzus is absoluut prachtig. Dit boek zit vol levenslessen en goede raad. Stiefzus was heel verrassend op verschillende vlakken. Ik had nooit verwacht dat ik medelijden zou hebben met stiefzussen van Assepoester, laat staan ze oprecht leuk ging vinden. De meisjes (Isabelle en Octavia) zijn beide zo slecht nog niet.

“Isabelle keek naar haar zus en vroeg zich opeens af hoe mensen haar lelijk konden noemen. Ze wilde Tavi dolgraag vertellen dat de intense blik in haar ogen en de hartstocht in haar stem haar de adem benamen. Net als een valk in volle vlucht. Of een wintermaan hoog aan de hemel.”

Dit boek is zeer feministische en dat vind ik geweldig. Doorheen het verhaal toont de auteur hoe de wereld gemaakt is voor mannen en dat vrouwen enkel moeten koken en schoonmaken. Zowel Isabelle als Octavia willen dat leven niet. Octavia, de oudere stiefzus, is gek op alles wat te maken heeft met wiskunde en natuurkunde en zit het liefst met haar neus in de boeken. Haar zus, Isabelle, wil een echte krijger worden. Dit vond ik heel fijn om te zien, omdat dit aan jonge meisjes toont dat er geen enkel interessevlak tot een geslacht behoort en dat iedereen alles kan wanneer je in je eigen gelooft.

In Stiefzus zijn er twee belangrijke personages die niet in het originele verhaal voorkomen. Deze personages zijn Lot en Fortuin en staan ook letterlijk voor het lot (= het verloop van gebeurtenissen in iemands leven dat niet veranderd kan worden) en het toeval (= gebeurtenis die plaatsvindt zonder bedoeling, terwijl die er wel lijkt te zijn). Zij volgen het leven van Isabelle en wedden op wat de uitkomst gaat zijn.

Het enige ‘negatieve’ puntje dat ik zou kunnen noemen is het einde dat vrij snel gaat. Er gebeuren opeens veel dingen en voor je het weet is het boek uit. Donnelly had iets meer de tijd mogen nemen om het verhaal uitgebreider af te sluiten.

Stiefzus verloopt zo vlot dat ik het in een namiddag heb uitgelezen. Elke scene sloot mooi aan op de vorige en ik heb mij geen seconde verveeld. Telkens wanneer ik het boek weglegde, wilde ik het zo snel mogelijk weer oppakken.

Mijn favoriete deel van Stiefzus is de verandering in Isabelle. Je leeft met haar mee en ziet haar een betere en sterkere versie van haarzelf worden. Ik heb veel geleerd uit dit boek. Wat een krachtig verhaal over zelfontdekking, moed, vergeving, en verlossing zoeken en krijgen.

Zou ik het boek aanraden?
Ja! Absoluut! Elk meisje zou dit boek moeten lezen. Ik heb het gevoel dat te weinig mensen weten dat dit boek bestaat.


Trigger warnings
Bloed, ledematen afsnijden, kidnapping
Representatie in dit boek
?
Genre
Young adult, fantasy
Publicatiedatum
17 maart 2020
Uitgever
Uitgeverij De Fontein
Over de auteur
Jennifer Donnelly (1964) studeerde cum laude af aan de universiteit in Rochester Engelstalige letterkunde en Europese geschiedenis. Ze werkte als antiekhandelaar, verslaggever en copywriter voor ze begon met het schrijven van romans. Samen met haar man en dochter woont ze in Brooklyn, New York.


#recensieexemplaar #recensie #stiefzus #assepoester #sprookje #jenniferdonnelly #boek #boekrecensie #recensent

1 thought on “Recensie | Stiefzus van Jennifer Donnelly

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close