Recensie | Het Hart van de Adelaar van Emmelie Arents

Het Hart van de Adelaar van Emmelie Arents ★★★½

“Het uitspreken van een Hartbewerking was de gruwelijkste misdaad van allemaal.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Lannoo en Hamley Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Hamley Books en Lannoo om mij dit boek te bezorgen.

Een spannend fantasy debuut met leuke personages en gevaarlijke magie


Ik heb zo genoten van dit boek! Het Hart van de Adelaar is oprecht goed debuut. Het verhaal begint heel sterk en ik werd vanaf de eerste pagina in het verhaal gezogen. De magie die de personages gebruiken is interessant en goed uitgebouwd en het verhaal bevat veel goede en verrassende plotwendingen. De world-building had iets beschrijvender mogen zijn en het einde net iets langer. De glazen troon meets List & leugens in Het Hart van de Adelaar.

53238194. sy475

Synopsis
Joana Sky bezit het vermogen om dodelijke wensen uit te spreken, een talent dat in Tuvalon wordt gevreesd en vernietigd.
Wanneer ze ten onrechte wordt veroordeeld voor het uitspreken van een Hartbewerking, gaat ze de doodstraf tegemoet.

Koning Damon heeft echter andere plannen voor het meisje dat in staat is om harten te verpulveren. Ze begrijpt al snel dat haar leven gespaard werd met slechts één doel: het uitroeien van het rebellenleger de Adelaars. De tegenstanders worden sterker, maar Joana’s training aan het hof vormt haar tot het perfecte wapen.

De opdracht van de koning is harteloos: hij beveelt Joana om de Adelaars te vernietigen. Lukt het haar om weerstand te bieden en te overleven zonder haar eigen hart op te offeren?

Ik zoek even de woorden om deze adembenemende cover te beschrijven. Ik kan jullie verzekeren dat het boek nog tien keer mooier is in het echt. Ik hou van alle details zowel van de prachtige adelaar, de blauwe kleur samen met de gouden bladeren als het lettertype van de titel. Deze staat prachtig in een boekenkast. Nu dan over de inhoud. De verhaallijn was spannend, maar niet echt iets vernieuwend. Als je mijn recensies al langer volgt, weet je dat dat voor mij niet per se hoeft. Ik verwacht niet dat elk boek dat ik lees een compleet nieuw concept brengt. Wat ik wel verwacht is dat er originele en nieuwe elementen in het boek zitten, en daar zorgt Arents wel degelijk voor. Iedereen kent ondertussen het verhaal wel over rebellen die vechten tegen het koninkrijk. Arents zorgt voor net dat tikkeltje extra door vreemde en gevaarlijke magie toe te voegen aan het verhaal. Ook zorgt de auteur voor voldoende plotwendingen, waardoor je regelmatig verrast wordt. Deze details zorgen voor een boek dat het vertrouwde plot compleet anders en nieuw voelt.

De magie in Het Hart van de Adelaar was dus wel een van mijn favoriete elementen. Ik vond het fijn dat de magie opgeroepen moet worden met stenen, Wensstenen, en dat niet iedereen dit kan. Er zijn drie categorieën: Lichaamsbewerkers, Gedachtebewerkers en Hartbewerkers. Door de magie in verschillende categorieën te splitsen, zorgt Arents ervoor dat ik benieuwd ben naar ze allemaal zonder het moeilijk te maken om ze te onthouden. Deze Wensstenen komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen en Arents legt goed uit hoe deze stenen worden gevonden, een detail dat ik heel belangrijk vond om te weten.

De world-building had wat beter gekund. Er hadden in Het Hart van de Adelaar wat meer beschrijvingen over de verschillende locaties mogen zijn. Ik kon mij het kasteel of de balzaal niet goed inbeelden, wat wel jammer was. De magie en personages waren dan weer wel heel goed uitgebouwd.

“Na het avondeten dat Lucille naar mijn kamer bracht, werd ik verwacht bij de koning. Ik wandelde de troonzaal binnen, waar hij me met een koude blik opnam.”

Arents schrijft zeer vlot. Ik ben nergens blijven haperen en ben door het boek gevlogen. Haar taalgebruik is wel vrij formeel – ze gebruikt vaak woorden zoals ‘echter’ – wat af en toe een beetje een afstand creëert tussen de lezer en het verhaal. Dit is natuurlijk Arents haar eerste boek en met de tijd zal ze haar eigen schrijfstijl wel ontdekken. Ik ben persoonlijk meer fan van een informelere schrijfstijl, maar dit verandert niets aan het feit dat de dialogen heel goed in elkaar zaten en alles vlot verliep. Moest ik Het Hart van de Adelaar in een weekend zijn begonnen, zou ik het boek in één dag hebben uitgelezen.

Mijn lievelingspersonages waren Soren en Judith. Soren was zo’n goede leermeester en vriend en Judith was gewoon een absolute lieverd. Joana zelf vond ik ook heel aangenaam om te volgen. In Het Hart van de Adelaar maakt Joana verschrikkelijke dingen mee, waardoor ze heel menselijk overkomt. Ze maakt ook af en toe fouten wat haar nog oprechter maakt. De personages zaten goed in elkaar en waren allemaal uniek. Ook waren ze goed uit elkaar te houden doordat ze elk hun eigen persoonlijkheid hadden. Elk karakter was verschillend, maar allemaal waren ze belangrijk voor het verhaal.

Soms vond ik wel dat Het Hart van de Adelaar iets te snel ging. Dit kwam doordat het verhaal zich afspeelt over een tijdsperiode van enkele maanden. Soms dacht ik bij mezelf ‘is Joana daar nu al klaar voor? is dat niet snel?’, maar toen realiseerde ik me dat we ondertussen al maanden verder waren. Als je het zo bekijkt en goed beseft dat we ondertussen al twee maanden verder zijn, dan klopt alles wel. Ik had soms niet door dat er al zo veel tijd verstreken was. Wat maanden waren, leken dagen voor mij als lezer.

De plotwendingen in Het Hart van de Adelaar waren vaak onverwacht en spannend. Er waren enkele dingen die ik totaal niet had zien aankomen. De vele verrassende scènes waren goed bedacht en geweldig uitgebouwd. Zeker een pluspunt in het boek. Ook vond ik het goed dat de hoofdstukken niet megalang waren. Dit maakte het boek nog vlotter om te lezen.

Zou ik het aanraden?
Ja toch wel! Ik vond het over het algemeen een heel fijn boek en een goed debuut. Ik kijk erg uit naar wat Emmelie Arents nog in petto heeft. Ik denk wel echt dat fantasy haar genre is en groot kan worden in de Vlaamse en Nederlandse fantasywereld!


Trigger warnings
Dood, dood van een geliefde, manipulatie
Representatie in dit boek
?
Genre
Young adult fantasy
Publicatiedatum
25 augustus 2020
Uitgever
Hamley Books
Over de auteur
Iedereen in haar naaste (en verre) omgeving kent Emmelie als het muzikale meisje met het boek in haar hand. Sinds haar prille jeugd is de echte wereld ondergeschikt aan wat haar fantasie haar te bieden heeft. Ze brengt graag tijd alleen door, denkend aan de dingen die nog ongeschreven in haar hoofd schuilen.

Schrijven doet ze het liefst thuis, op een rustig plekje en in gezelschap van haar kat Toulouse. Je vindt haar daar ook achter de piano, of met een boek in de hand. Ze houdt van Midden-Aarde, chocolade, de geur van boeken, oude dingen, het geluid van regen, bibliotheken, notitieboeken en katten.

Naast schrijven maakt Emmelie ook lid uit van de band Solitude Within en werkt ze part-time in Brussel.

2 thoughts on “Recensie | Het Hart van de Adelaar van Emmelie Arents

  1. Gemma (abookishblether) 6 September 2020 — 16:24

    That is a beautiful cover!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close