Recensie | Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson

Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson ★★★★★

“De volgende dag las Pip haar informatieverzoek aan de Thames Valley Police nog één laatste keer door. De lucht in haar kamer was broeierig en benauwd, de zon zat gevangen en zeurde met haar mee, ondanks het feit dat ze het raam open had gezet om hem naar buiten te laten.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Volt en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Uitgeverij Volt en L&M Books om mij dit boek te bezorgen.

Moordgids voor lieve meisjes zit vol spanning, avontuur en mysterie waardoor ik het boek niet kon wegleggen!

Ik had niet verwacht dat ik van dit boek zou houden. Maar uh… ja, hier zijn we dan! Eigenlijk wel logisch dat ik zo’n grote fan ben van Moordgids voor lieve meisjes. Ten eerste, het boek is hartstikke goed. Ten tweede, ik hou van crime podcasts dus is het maar normaal dat ik van dit genre en boek houd. Ik lees voornamelijk YA, fantasy en science fiction maar ga nu zeker meer thrillers en mysterieboeken lezen!

54966537. sy475

Synopsis
ZAAK GESLOTEN

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven? 

Dit is een leuke cover. Niets speciaals. Ik ben niet zo’n fan van het lettertype, maar ik kan ook niet goed uitleggen waarom.

Nu even over de inhoud van Moordgids voor lieve meisjes want man, wat was de plot was geweldig. Dit is een heel sterk debuut. Het boek wegleggen? Ik dacht het niet. Ik ben vaak te laat gaan slapen en heb ook enkele maaltijden gemist (oeps). Dit verhaal is verslavend. Alles zat fantastisch in elkaar. In elk hoofdstuk krijg je kleine stukjes informatie die net genoeg zijn om geïnteresseerd te blijven. Moordgids voor lieve meisjes is superspannend en leest vlot. Je gaat echt mee op pad met Pip (Pippa) en wordt zelf een stukje detective. Doorheen het verhaal ga je nadenken over wie de dader kan zijn. Regelmatig kom je wel heel erg goede en uitgebouwde plotwendingen tegen waardoor je verdachte opeens niet meer de dader kan zijn en omgekeerd.

Dit boek is een van mijn lievelingsboeken geworden en dat komt onder andere door de personages. Pippa en Ravi zijn een onwijs leuk team om te volgen. Pippa is heel eigenwijs en slim en Ravi is gewoon een lieverd. Er zitten heel veel personages in dit boek. Dit is logisch omdat er veel verdachten zijn. De auteur zorgt ervoor dat al die karakters uniek zijn en je ze makkelijk uit elkaar kunt houden.

In het begin had ik wel wat moeite met de vorm van het Moordgids voor lieve meisjes. Het is geen traditioneel leesboek. De stijl en vorm verandert vaak. Ik geef enkele voorbeelden:
– wanneer Pippa iemand interviewt gaat de auteur letterlijk het interview uitschrijven
– e-mails uitgewisseld tussen Pippa en anderen worden ook in die vorm weergegeven
Ik ga geen foto’s tonen omdat ik niets wil spoilen, maar hopelijk kunnen jullie met deze informatie een beeld vormen!
Toen ik aan het boek begon was ik wel wat bang dat het verhaal niet zo vlot ging zijn, maar het stoorde mij eigenlijk niet echt. De eerste keren dat de vorm veranderde waren wel wat vreemd. Door de regelmatige wisselingen leest het boek in het begin iets minder vlot. Maar het went vrij snel en voor je het weet merk je de verandering niet meer.

Er zit veel humor in dit boek. Holly Jacksons schrijfstijl is heel meeslepend. De grappige conversaties passen ook perfect in het verhaal en niets voelt ongepast aan. Overal een geweldig debuut. Ik kijk zeker uit naar het tweede deel in deze serie. In dat boek (Good Girl, Bad Blood) begint Pippa een true-crime podcast.

Zou ik het aanraden?
Ja zeker wel. Het is wel een zenuwslopend verhaal dus daar moet je rekening mee houden. Je gaat het boek niet kunnen wegleggen, want in elk hoofdstuk gebeurt er iets en je gaat meteen willen weten wat er volgt!

Trigger warnings
Dood, zelfmoord, dierenmisbruik, drugsgebruik, doodsbedreigingen, moord, misbruik
Representatie in dit boek
Lesbisch personage, zwart personage, Indisch personage
Genre
Young adult, thriller, mysterie
Publicatiedatum
13 augustus 2020
Uitgever
Uitgeverij Volt
Over de auteur
Holly Jackson begon al op vroege leeftijd met schrijven en voltooide haar eerste roman op haar vijftiende. Tegenwoordig woont ze in Londen, waar ze zich naast lezen en schrijven bezighoudt met true crime-documentaires zodat ze kan doen alsof ze een detective is.

1 thought on “Recensie | Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close