Recensie | Het negende huis van Leigh Bardugo

Het negende huis van Leigh Bardugo (Alex Stern #1) ★★★★½

“En haal het niet in je hoofd me nog eens zo bast te grijpen. Ik mag dan wel als de stront onder je schoen zijn, maar ik ben van het soort dat blijft plakken.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Boekerij en Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Lannoo en Boekerij om mij dit boek te bezorgen.

Het negende huis speelt zich af in een spannende dark academia setting en zit vol magie, verrassingen en geheimen


Na een trage start werd ik in de wereld van Alex Stern en Het negende huis ondergedompeld. Bardugo creëert een prachtige wereld die zowel levensecht als magisch aanvoelt. Ze bouwt de spanning op en zorgt dat je aan het einde van het boek achterblijft met een hunkering naar het tweede deel. Bardugo bespreekt in Het negende huis ook belangrijke thema’s die als taboe beschouwd worden. Haar personages zijn imperfect wat ze heel echt en oprecht doet aanvoelen. Het negende huis is een van mijn favoriete boeken van dit jaar.

55232901. sy475

Synopsis
Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat Het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden.

Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?


Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik een grote fan ben van deze cover. Ik hou van de kleuren en de slang is heel erg cool. Ik vind het mooi hoe de slang zich achter en tussen de letters verstopt. Ook hou ik enorm van het lettertype. De cover geeft perfect weer wat voor een donker en moody boek Het negende huis is.

Ik heb wel even moeite gehad met dit boek. De eerste hoofdstukken waren heel moeilijk om door te komen. Het tempo van Het negende huis is heel erg traag, zeker in het begin. Je wordt vanaf pagina één in een vreemde wereld gegooid zonder dat er echt een beeld geschetst wordt, wat het lastig maakte om je volledig in te leven in het verhaal. De hoofdstukken zijn ook allemaal vrij lang, wat het tempo nog trager maakte.
Vanaf pagina 100-150 begint het verhaal echt op gang te komen en wordt het boek heel goed. Ondertussen ken je personages al wat en ben je ook meer begaan met ze. Ik zou lezers echt aanraden om verder te lezen. Het wordt echt stukken beter!

Mijn recensie tot nu toe klinkt wat negatief, maar ik heb oprecht van dit boek genoten. De rest van het boek (de resterende 300 pagina’s) waren geweldig. De verhaallijn was behoorlijk interessant. Het hele idee dat er 9 geheime genootschappen schuilen in de bekende Yale-universiteit is vernieuwend en interessant. In Het negende huis doet Alex onderzoek naar een moord. Tijdens haar zoektocht ontrafelt ze veel duistere geheimen die ze misschien wel liever niet had ontdekt.

“Goed, als een Grijsling de cirkel probeert binnen te dringen, kun je twee dingen doen: verjaag hem met wat beenderstof of gebruik de woorden des doods.”

Alle personages in dit boek waren heel goed uitgewerkt en leuk om te volgen. Mijn persoonlijke favorieten zijn waarschijnlijk Alex zelf en Dawes. Ik vond ze een geweldig duo en kan niet wachten om te weten in welke moeilijkheden ze zich zullen bevinden in boek twee. Galaxy (Alex) Stern is een badass jonge vrouw die al veel heeft meegemaakt. Het is mooi om te zien hoe Alex groeit als persoon. We leren haar vroegere zelf kennen door flashbacks. En hoe hard ze zichzelf er ook van probeert te overtuigen dat ze een slechte giftige slang is, merk je dat ze een goed hart heeft en zorgt voor de personen waar ze om geeft.

De wereldopbouw was geweldig. Dit is zeker een van de sterke kanten van Bardugo. In Het negende huis wordt er veel aandacht geschonken aan de setting en atmosfeer. Elke plaats wordt dan ook in detail beschreven. Dit voegt veel toe aan het boek, je kan je perfect inleven in het verhaal. Ik kon me alle schuilplaatsen, genootschappen en andere gebouwen perfect inbeelden.

De geschiedenis van de genootschappen vond ik heel interessant. Ik vond het leuk dat dit in het boek zat. Ook vond ik Alex’ fascinatie ermee geweldig. Ze lijkt een laaggeschoold meisje, maar onthoudt alles wat Darlington haar zegt of van haar vraagt. Haar interesse in boeken paste heel erg bij haar personage.

De magie in Het negende huis is goed doordacht. De magie die de genootschappen gebruiken is krachtig en veelzijdig. Voor elke situatie was er wel een magische oplossing voor. Normaal ben ik hier geen fan van, maar de magie die Bardugo heeft verzonnen is zo speciaal en goed uitgewerkt dat telkens wanneer er magie gebruikt wordt, je naar meer snakt.

Zou ik het aanraden?
Ja! Ik raad aan om dit boek een kans te geven. Laat je niet afschrikken door de eerste paar hoofdstukken, het wordt beter en leuker. Ik kan niet wachten op het tweede boek in deze serie.


Trigger warnings
Dood, moord, dood van een geliefde, autopsie, drugs, drugsdealen, drugs innemen, menstruatie, wurgen, zelfverwonding, overgeven, geweld, verkrachting, vermeldt overdoses, het (geforceerd) eten van ontlasting, mensen manipuleren met magie, pesten, pestgedrag
Representatie in dit boek
Half Latina/Hebreeuws hoofdpersonage, zwart bijfiguur, Aziatisch bijfiguur, socio-economische diversiteit
Genre
Fantasy
Aantal bladzijden
485
Publicatiedatum
25 september 2020
Uitgever
Boekerij
Over de auteur
Leigh Bardugo is een #1 New York Times-bestsellerauteur. Ze werd geboren in Jeruzalem en groeide op in Zuid-Californië. Na haar studie Engels aan de Yale-universiteit werkte Bardugo als copywriter en journalist voor ze zich op het schrijven van boeken toelegde. Inmiddels zijn van haar boeken wereldwijd meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht en werden de filmrechten gekocht door Netflix en Amazon. Het negende huis is haar eerste boek voor volwassenen.


Hou jij van een boek met een donkere setting? Laat het me weten in de comments!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close