Recensie | Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab

Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab

Rating: 5 out of 5.

“Ze beweegt zich tussen de boeken alsof het vrienden zijn. En misschien zijn ze dat ook, in een zekere zin.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Boekerij en Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Uitgeverij Lannoo en Boekerij om mij dit boek te bezorgen.

Het adembenemend mooie verhaal van Addie LaRue is er een dat bijblijft

Hoe aan deze recensie beginnen? Dit is het eerste boek dat ik lees van de auteur en ik moet zeggen dan Schwabs schrijfstijl fenomenaal is. Elke zin slaat in als een bliksemschicht. Haar vermogen om zulke realistische en mooie personages te creëren is onbegrijpelijk. Het onzichtbare leven van Addie LaRue houdt een traag tempo aan gedurende heel het verhaal en toch hing ik aan Schwabs lippen. Bij elk hoofdstuk wilde ik meer. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat dit boek waarschijnlijk mijn nieuwe all-time-favourite is.

54168630

Synopsis
Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…


🖤

Het boek dat ik ontving is limited edition. In deze editie vind je een handgeschreven brief van de auteur (handgeschreven, maar wel in het boek gedrukt inclusief de handtekening), een speciale cover en geïllustreerde schutbladen. Deze editie is heel erg mooi.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue is een boek dat erg rust op haar personages. Als je zoekt naar een boek vol actie en spanning, is dit niet het juiste boek. Ook al is het boek heel erg karakter gedreven, zul je je niet vervelen. Bij elk hoofdstuk snak je naar meer en meer krijg je. Het idee om een verhaal te creëren waarin een meisje eeuwig leeft, maar niets achterlaat is fantastisch. De boodschap in dit verhaal is prachtig. Ikzelf ben iemand die met veel angsten zit en Het onzichtbare leven van Addie LaRue heeft me getoond en geleerd dat ik van het leven moet genieten. En dat zal ik doen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik maar half wist waar het boek over ging toen ik eraan begon. Ik laat me graag verrassen door een boek daarom koos ik ervoor de korte inhoud niet te lezen. Nu, of je de synopsis leest of niet, Het onzichtbare leven van Addie LaRue zal je dingen laten voelen en zal je verrassen. Dit boek was een emotionele rollercoaster, op de best mogelijke manier.

“De oude goden zijn misschien groot, maar ze zijn niet vriendelijk en niet barmhartig. Ze zijn wispelturig, grillig, als maanlicht op het water of schimmen in een storm. Als je ze toch per se wilt aanroepen moet je oppassen; je moet uitkijken waar je om vraagt, bereid zijn om de prijs te betalen. En hoe wanhopig of ellendig je je ook voelt, je moet nooit bidden tot de goden die pas na het donker antwoord geven.”

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat dit boek waarschijnlijk mijn nieuwe all-time-favourite is. De personages die Schwab tot leven wekt in Addie LaRue zijn allemaal uniek, maar hebben tegelijkertijd veel gemeen met elkaar. Dit boek is niet perfect, absoluut niet. Er zijn elementen, details, die beter konden. Op sommige momenten ging het verhaal erg traag en wilde ik dat het een tikkeltje sneller ging. Maar de combinatie van het verhaal, de personages, de boodschap, dat is wat dit boek zo goed maakt. Dit is een boek dat je bijblijft.

Ook de wereldopbouw zit goed in elkaar. Schwab is een meesterverteller en slaagt er dan ook in om de lezer de wereld te tonen. Ik heb het boek niet in het Engels gelezen, maar ik weet nu al dat dit een heel goede vertaling is. Merel Leene doet een geweldige job en vertaalt niet enkel de essentie, maar geeft ook de emoties erachter uitstekend weer.

Ik ben erg verdrietig dat Het onzichtbare leven van Addie LaRue een standalone is, toch zou ik niets anders willen. Het einde is perfect en ik zou er niets aan veranderen, ook al heeft het me wel gebroken.

Zou ik het aanraden?
Ja absoluut, wat een prachtig boek. Zowel het verhaal als het fysieke boek zijn beide adembenemend.


🖤

Trigger warnings
Dood, depressie, drugs, prostitutie, seksisme, aanranding, alcoholmisbruik, zelfmoordpoging, oorlog
Representatie in dit boek
Biseksuele hoofdpersonages, lesbisch bijfiguur, homoseksueel bijfiguur
Genre
Fantasy, historische fictie, romance
Aantal bladzijden
574
Publicatiedatum
19 januari 2021
Uitgever
Boekerij
Over de auteur
V.E. Schwab
 (1987) is een Amerikaanse fantasyauteur. Het eerste deel van haar Schemering-trilogie werd door The Guardian uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de filmrechten werden al snel verkocht. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en Engeland.

1 thought on “Recensie | Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close