Recensie | De grand tour van Henry Montague van Mackenzi Lee

De grand tour van Henry Montague van Mackenzi Lee

Rating: 4 out of 5.

“Op de ochtend dat we aan onze grand tour over het vasteland van Europa zullen beginnen, word ik wakker met Percy naast me in bed. Heel even is het me niet duidelijk of we met elkaar het bed in zijn gedoken of dat we gewoon in hetzelfde bed hebben geslapen.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Blossom Books en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Blossom Books en L&M Books om mij dit boek te bezorgen.

De grand tour van Henry Montague is een grappig verhaal met geweldige personages

Ik heb enorm genoten van De grand tour van Henry Montague. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van dit boek. Ik hoopte op een grappig verhaal vol avontuur met een mooie romance en geweldige personages en dat is exact wat ik kreeg. Dit verhaal leest zo makkelijk en snel en ik had het in no time uit. Zeker een aanrader als je iets luchtigers wil lezen.

54240916. sy475

Synopsis
Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry ‘Monty’ Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met zijn verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks.

Als Monty en zijn beste vriend Percy vertrekken op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije hedonistische leven. Maar als de reis door Monty’s roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.


Ik wil beginnen met te zeggen hoe vreemd ik het vind dat niemand over dit boek praat? Ik heb het gevoel dat de Engelse versie van dit boek het megagoed heeft gedaan, maar dat amper mensen de Nederlandse versie lezen of überhaupt kennen?

Ligt het aan de cover? Mogelijks. Ik moet heel eerlijk toegeven dat dit niet mijn favoriete cover ooit is. Ik vind alle elementen apart heel erg leuk, maar samen zijn ze misschien een beetje vreemd? Misschien ook de kleurencombinatie oranje – fuchsia roze? Geen idee waar het aan kan liggen want deze is wel cover gelijkaardig is aan de Engelse.

De verhaallijn van De grand tour van Henry Montague vond ik fijn. Ik vond heel het avontuur dat Henry, Percy en Felicity meemaken superleuk. In elk hoofdstuk gebeurde er wel iets. Er is geen enkel saai moment in De grand tour van Henry Montague. Henry’s grand tour is eigenlijk een 17e-eeuwse roadtrip vol plezier, avontuur, hilarische én ongelukkige momenten.

Het enige dat ik misschien iets minder goed vond, was het deeltje over de panacee (=een denkbeeldig geneesmiddel dat overal voor zou helpen). Dit was precies een fantasy-element dat werd toegevoegd aan een historisch roman, maar geen idee voor welke reden. Ik ga hier niet te diep op ingaan omdat ik niets wil spoilen, maar als je het boek leest, zul je wel begrijpen waar ik het over heb.

Deze personages! Geweldig. Wat een prachtige personages. Percy was mijn favoriet (wie had dat gedacht), maar ik wil het even hebben over de karakterontwikkeling van Henry. Want Henry Montague van pagina 1 is niet dezelfde als die van pagina 415. De karakterontwikkeling in dit boek is fenomenaal. Elk personage is heel erg diepgaand en ze voelen elk oprecht aan. Er zitten verschillende ‘vijanden’ in dit boek die elk op hun eigen manier slecht zijn. Het was leuk om meerdere slechteriken te zien.

De wereldopbouw zat ook goed in elkaar. Ik kon me alles perfect inbeelden en op sommige momenten leek het echt alsof ik samen met Percy, Henry en Felicity op een piratenschip zat.

De grand tour van Henry Montague haalt verschillende zware topics aan zoals racisme en homofobie. Hoewel dit boek zich in het verleden afspeelt – de 18de eeuw – zijn al die issues nog zeer hedendaags.

Zou ik het aanraden?
Ja, zeker en vast. Heel fijn boek met supertoffe personages.


Trigger warnings
Misbruik, adoptie, alcoholmisbruik, dood, epilepsie, homofobie, gevangenis, racisme, diefstal, beroerte
Representatie in dit boek
Biseksueel hoofdpersonage, homoseksueel hoofdpersonage, zwart hoofdpersonage
Genre
Historische fictie, romance, LGBTQ
Aantal bladzijden
420
Publicatiedatum
16 november 2020
Uitgever
Blossom Books
Over de auteur
Mackenzi Lee is een Amerikaanse schrijver van diverse (welbekende) YA- en kinderboeken. Zowel fictie als non-fictie. Ze deelt op social media veel in regenboogkleuren en noemt zichzelf een ‘History person’. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom haar tweede roman ons een paar eeuwen terug de tijd in nam: The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue werd een New York Times Best Seller en verdiende daarnaast ook nog een Stonewall Book Award voor haar vertolking van een biseksuele jonge man in het 18e-eeuwse Europa. Haar perfecte dag bestaat uit heel veel diet coke drinken, iedere hond die ze tegenkomt knuffelen en historische fictie lezen.

2 thoughts on “Recensie | De grand tour van Henry Montague van Mackenzi Lee

  1. Dat hier niemand over het boek praat viel mij ook al op. We gaan hem daarom ook op Hebban bespreken binnenkort, zaterdag. Ik heb hem wel gelezen, maar ik vond hem iets minder. Ik had al moeite met de Engelse versie, en ik snap precies waar je het over hebt met dat element. Dat had er echt niet in gehoeven. Maak het ook heel ongeloofwaardig. Eerlijk gezegd is er ook nauwelijks promotie voor het boek gedaan, dus het is niet heel raar dat weinig mensen het kennen. Kwam ook gelijk uit met Een vloek zo eenzaam.

    Liked by 1 person

    1. Ja klopt! Het was een fijn boek, maar ik moet wel zeggen dat ik niet van plan ben om het tweede boek in deze serie te lezen. Ik vind het einde prima zo en heb geen behoefte aan meer boeken in deze wereld/serie.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close