Recensie | The Queen’s Gambit van Walter Tevis

The Queen’s Gambit van Walter Tevis

Rating: 4 out of 5.

Dat haar moeder dood was, kreeg Beth te horen van een vrouw met een notitieblokje.

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Meulenhoff en Uitgeverij Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Uitgeverij Lannoo en Meulenhoff om mij dit boek te bezorgen.

The Queen’s Gambit verveelt geen seconde, of je nu iets kent van schaken of niet

Wauw, het was net alsof ik de serie herbekeek. Ik heb nog nooit zo’n goede adaptatie van een boek gezien. Ik was een beetje bezorgd dat ik weinig van het boek ging snappen aangezien ik niets van schaken af weet, maar dit was totaal niet zo. Sommige scènes duurden soms wat lang omdat ik me de schaakwedstrijden niet goed kon inbeelden, maar dit nam niet veel van mijn plezier af.

The queen's Gambit, Walter Tevis | 9789029094580 | Boeken - bol.com

Synopsis
Wanneer Beth Harmon op achtjarige leeftijd naar een weeshuis wordt gestuurd, ontdekt ze al snel twee manieren om aan haar omgeving te ontsnappen, hoe vluchtig ook: het schaakspel en de groene pilletjes die aan alle kinderen uitgedeeld worden om ze rustig te houden. Al snel wordt duidelijk dat Beth een wonderbaarlijk schaaktalent heeft, en terwijl ze naar top van de Amerikaanse schaakranglijst stijgt weet ze een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Maar ze kan haar drang tot zelfvernietiging nooit helemaal overwinnen. Er staat voor Beth meer op het spel dan alleen winnen en verliezen.


Ik vind deze cover heel erg cool. Ik weet dat veel mensen het vaak niet leuk vinden wanneer een boek de een filmcover krijgt, maar deze is echt prachtig. Ik hou van Beths gezicht en indringende blik en ben enorm fan van de verschillende schaakstukjes.

Ik was een beetje bezorgd dat ik de schaakmatches niet volledig zou kunnen volgen omdat ik geen kennis van het spel heb, maar dit was niet het geval. Tijdens het lezen wist ik niet wat ‘paard naar B3’ betekende (kan dit zelf?), maar dat stoorde niet. Voor mij persoonlijk hoefde ik niet elke schaakbeweging voor me te zien om toch de spanning van een schaakwedstrijd te voelen. Er waren wel enkele wedstrijden die misschien net iets te lang waren voor iemand die er niets van kent. Ik kan me wel inbeelden dat het beschrijven van alle verschillende bewegingen voor de fans van het bordspel een pluspunt is.

Ik hou van Beth Harmon, ze is zo’n interessant personage. Ik vond het geweldig om haar te volgen in dit verhaal. Ze is een heel afstandelijk meisje wat er eigenlijk voor zorgde dat ik nog meer om haar ging geven. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven en ik wil haar gewoon beschermen. Nu ik herinnerde me alle personages van uit de serie nog dus dat is ook hoe ik me ze inbeeldde. De personages

Ik heb de serie niet zo lang geleden bekeken, dus voelde het voor mij soms wel als ‘been there, done that’. Dit is een vreemd gevoel dat ik nog nooit heb gehad wanneer het op een verfilming aankomt. Normaal gezien zijn het boek en de film of serie zo anders dan ze als verschillende verhalen aanvoelen. Bij The Queen’s Gambit was dit totaal niet zo. Als je de serie goed vond, dan ga je het boek ook goed vinden. Zo simpel is het.

Er is wel een scène aan het begin waarvan ik toch even ben geschrokken. *spoiler* Een scène waarin 7 à 8-jarige Beth geforceerd wordt om Jolene te bevredigen. Ik vind het heel vreemd dat dat stukje is toegevoegd want ik snap de meerwaarde absoluut niet. De scène wordt ook verder in het boek niet meer aangehaald, precies alsof het nooit gebeurd is. Dit is natuurlijk een roman uit 1983 en misschien was dat toen gewoon iets dat men deed.

Het einde van The Queen’s Gambit vond ik perfect. Ik zou in principe graag een vervolg lezen (wat jammer genoeg niet kan aangezien de auteur overleden is), gewoon omdat ik de wereld en personages erg leuk vond. Maar ik ben toch blij met het einde dat het boek en de karakters kregen. Heel mooi.

Zou ik het aanraden?
Ja, dit is een goed boek! Je kan deze zeker lezen als je fan bent van de serie, maar ik zou er toch enkele maanden tussen laten.

goodreads // bookspot


Trigger warnings
Misbruik, seksuele dwang, dood van een ouder, dood, drugsgebruik, alcoholmisbruik, depressie
Representatie in dit boek
Afro-Amerikaans bijfiguur
Genre
Fictie, historische fictie
Aantal bladzijden
368
Publicatiedatum
26 januari 2021
Uitgever
J.M. Meulenhoff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close