Recensie | Sterrenvlucht van Brandon Sanderson

Sterrenvlucht (Skyward #1) van Brandon Sanderson

Rating: 4.5 out of 5.

“Ondertussen maakte mijn vader zich te schande door de gelederen te verbreken en te vluchten voor de vijand. Als straf schoot zijn eigen team hem neer. Tegen de tijd dat ik thuis was, was het gevecht gewonnen en was mijn vader dood. En stond ik bekend als de dochter van een lafaard.”

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Iceberg Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Iceberg Books om mij dit boek te bezorgen.

Brandon Sanderson is een meesterschrijver en Sterrenvlucht is er het bewijs van

Ik heb erg genoten van dit boek, zoals wordt verwacht van een Brandon Sanderson boek. Alle personages waren fantastisch en ook de verhaallijn was erg spannend en interessant. Sanderson is een meester in verschillende werelden creëren. Ik was al grote fan van de Engelse versie, maar nu dat ik het boek in het Nederlands heb gelezen, vind ik hem nog beter!

58025335. sy475

Synopsis

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten maar worden desondanks toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. En piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader – een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa’s kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.


Recensie

De cover is prachtig. Ik ben blij dat de Nederlandse versie deze prachtige cover heeft overgenomen. Charlie Bowater is enorm getalenteerd en ik kan niet wachten hoe de cover van boek 3 er zal uitzien (het tweede boek is namelijk al verschenen).

De verhaallijn van Sterrenvlucht is erg interessant en ik stond te popelen om het boek te herlezen. Bij een eerste keer lezen sla je vaak dingen over, dus ik vond het erg fijn om Sterrenvlucht nogmaals te lezen (maar in het Nederlands deze keer). Ik hou van een goed sci-fi-boek, je zou me een willekeurige roman kunnen geven over een team van vrienden die piloot worden en ik zou het waarschijnlijk graag lezen. Maar Sanderson neemt dit onderwerp, dit thema, veel verder en dat maakte het zo veel beter. Het plot had zoveel intrigerende en meeslepende elementen dat je gewoon wilt blijven lezen. Het lezen van Sterrenvlucht voelde nieuw, het voelde verfrissend en ik had niet het gevoel dat ik dit boek eerder had gelezen. De auteur blijft de lezer verrassen met plotwendingen, sommige waren te verwachten, maar dat nam de opwinding niet weg.

De personages in Sterrenvlucht waren geweldig en voelde zo echt aan dat ik graag met ze bevriend wil zijn. Er is niet één personage dat ik niet leuk vond. Ze hadden allemaal unieke persoonlijkheden en Sanderson doet echt goed werk door 9-tal karakters allemaal verschillend te maken. Ik heb vooral contact gehad met Spensa. Ze heeft veel woede in zich en daar kan ik me echt in vinden. Ik vond het leuk om haar strijd te zien en haar bereidheid om niet op te geven. Ik zie haar als een sterk vrouwelijk karakter en ik heb het gevoel dat we daar meer van nodig hebben. Spensa was brutaal en recht door zee zonder het te overdrijven. Ze was zo echt, eerlijk en kwetsbaar.

Ik heb zeker genoten van de schrijfstijl van Sanderson. Het is Brandon Sanderson, weet je. Hij is een genie, een meesterschrijver en dat voelde ik in Sterrenvlucht. De eerste paar hoofdstukken zijn wel wat traag en daar geraak je wat moeilijker door. Het is nooit makkelijk om opeens in een andere wereld gegooid te worden. Na enkele pagina’s begon het verhaal te vlotten en werd ik meegesleept in een geweldig sciencefictionboek. De rest van het boek las ik zonder probleem in een trek uit.

Zou ik het aanraden?

Absoluut. Sterrenvlucht is veel meer dan je gemiddelde sci-fi-roman over ruimte en tieners die trainen om piloot te worden. De roman heeft een geweldig en uniek plot, zeer coole en eerlijke karakters, geweldige wereldopbouw en een behoorlijk aantal plotwendingen. Zeker een aanrader!

goodreads // bookspot
(nu 10% korting op alle boeken + gratis verzending)


Details

Trigger warnings
Dood van een geliefde
Representatie in dit boek
?
Genre
Science fiction, space opera (young adult)
Aantal bladzijden
478
Publicatiedatum
14 mei 2021
Uitgever
Iceberg Books
Over de auteur
Brandon Sanderson schrijft verhalen over het fantastische: fantasy, science fiction en thrillers. Van deze #1 New York Times bestsellerauteur , onder andere bekend van de series Stormlight en Mistborn, komt nu een nieuwe epische young adult reeks: Skyward.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close