Recensie | Dansen voor beginners van Nicola Yoon

Dansen voor beginners van Nicola Yoon

Rating: 4 out of 5.

Boeken hebben voor mij hun betovering verloren. Als ik vroeger ergens mee zat, als ik me ergens in dat schemergebied tussen verdriet en woede bevond, dan hoefde ik maar een van mijn lievelingsboeken te pakken en in mijn roze pluchen stoel weg te kruipen en te gaan zitten lezen. Bij hoofdstuk drie- uiterlijk hoofdstuk vier – voelde ik me dan alweer stukken beter.

Maar de laatste tijd zijn die boeken niets anders dan letters gerangschikt tot correct gespelde woorden, tot grammaticaal correcte zinnen en goed gestructureerde paragrafen en hoofdstukken met een thematische samenhang. Ze zijn niet langer magisch, brengen me niet meer in vervoering.

Ik kreeg dit boek van uitgeverij Querido en L&M Books als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt L&M Books en Querido om mij dit boek te bezorgen.

‘Dansen voor beginners’ van Nicola Yoon is een prachtig maar hartverscheurend verhaal over de liefde en het leven

Nicola Yoon doet het weer. Ik heb al haar boeken al gelezen, dus ik zou moeten weten dat ze zulke prachtige maar hartverscheurende verhalen schrijft. Yoon schrijft zo vlot dat ik in een dagje door dit boek ben gevlogen. Dansen voor beginners zou – net zoals al haar andere boeken – makkelijk verfilmd kunnen worden, zo verhalend schrijft Nicola Yoon.

58157315. sy475

Synopsis

Evie gelooft niet meer in de liefde sinds haar vader haar moeder heeft verlaten. Terwijl ze worstelt met haar verdriet om de scheiding, gebeurt er iets vreemds: iedere keer als Evie geliefden elkaar ziet kussen, ziet ze het volledige verloop van hun relatie – vanaf de eerste ontmoeting tot het moment dat ze uit elkaar gaan. Voor Evie bevestigt dit wat zij over de liefde denkt te weten – dat die nooit voor eeuwig is. 


Recensie

De omslag van dit boek is adembenemend. Alleen de cover is al een geldige reden om Dansen voor beginners te kopen.

De verhaallijn van Dansen voor beginners is erg mooi en ook belangrijk. Evie leert in dit boek enorm veel bij en is op het einde niet meer dezelfde persoon als in het begin. In Dansen voor beginners moet Evie leren omgaan met de scheiding van haar ouders. Ze ontdekt dat haar vader haar moeder bedriegt en dat hij wil scheiden. Hierdoor gelooft ze niet meer in ware liefde. Aan het begin van het verhaal wordt Evie ‘vervloekt’ en ziet ze het volledige verloop van koppels hun relatie wanneer de twee personen kussen. Deze magische toets dat aan het verhaal is toegevoegd, vond ik erg passen bij de boodschap van Dansen voor beginners.

Zowel de hoofdpersonages als zijpersonages zaten erg goed in elkaar. Er zit diversiteit in, zowel op vlak van etniciteit als seksualiteit. Ik heb genoten van Evie en X als hoofdpersonages. Ook Evies beste vrienden vond ik erg leuk om te volgen, zeker Martin.

De schrijfstijl van Yoon is, net zoals de weredopbouw, in Dansen voor beginners weer fantastisch. Nicola Yoon schrijft heel beeldend, waardoor het maar logisch is dat al haar boeken al verfilmd zijn. Je ziet alles wat ze schrijft voor je, wat in zulke hartverscheurende verhalen heel mooi maar emotioneel is.

Toch voelde het af en toe alsof er iets miste. Iets waar ik mijn vinger niet op kan leggen. Misschien ging het op sommige momenten net iets te snel voor mij of miste ik de link met het dansen. Ik vond het idee van Evie en Xavier die samen meedoen aan een danswedstrijd leuk, maar het verhaal had ook gekund zonder dat element. Op sommige momenten vergat ik – en had ik het gevoel dat de auteur het ook vergat – dat ze aan zo’n wedstrijd gingen meedoen.

Het einde van Dansen voor beginners vond ik heel erg mooi, maar wel verdrietig. Ik heb hier ook een traantje laten vallen. Bekijk zeker de trigger warnings, want ik was niet op de hoogte van welke topics er juist aanbod gingen komen in het boek en was dus af en toe wat getriggerd.

Zou ik het aanraden?

Ja, dit was een heel mooi boek. Let wel op de trigger warnings voor dit boek!

goodreads // bookspot
(nu 10% korting op alle boeken + gratis verzending met actiecode ZOMER)


Details

Trigger warnings
Alcohol, bedriegen, dood, dood van een geliefde, scheiding, rouw, het einde van relaties

Representatie in dit boek
Zwart hoofdpersonage en bijpersonages, biseksueel personage, lesbisch personage
Genre
Contemporary, romance (young adult)
Aantal bladzijden
297
Publicatiedatum
1 juni 2021
Uitgever
Querido
Over de auteur
Nicola Yoon groeide op in Jamaica en Brooklyn, New York. Tegenwoordig woont ze met haar familie in Los Angeles. Ze is een YA bestsellerauteur. Allebei haar boeken, Alles wat je lief is en De zon is ook een ster, zijn intussen verfilmd. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close