Recensie | Dief van de nacht van Holly Black

Recensie Dief van de nacht van Holly Black

“Er was altijd al iets met Charlie Hall aan de hand geweest. Doortrapt vanaf de dag dat ze geboren was. Ze was nog nooit een verkeerde beslissing tegengekomen die ze niet uit pure koppigheid had willen nemen. Haar vingers waren gemaakt voor zakkenrollen, haar tong was gemaakt om te liegen en haar hart had het formaat van een verschrompelde kersenpit.”

– Dief van de nacht
Holly Black

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Boekerij (Best of Fantasy) en Uitgeverij Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle meningen zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Bedankt aan de uitgeverijen om mij dit boek te bezorgen in ruil voor een eerlijke recensie.

Ik verwachtte iets meer van ‘Dief van de nacht’, de urban fantasy mysterie met unieke elementen in

Synopsis

We denken allemaal dat onze schaduw niets meer is dan ons lichaam dat het licht blokkeert.

Maar wat als we het mis hebben?

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Net als overal hebben mensen er een schaduw, maar die schaduw maakt deel uit van hun persoonlijkheid. Ze kunnen hun schaduw naar believen aanpassen, als statussymbool of ter vermaak. Er wordt gefluisterd dat die aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten. Toch gaan de meeste mensen graag mee in de modetrend.

Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve jongen die al zo lang als Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Rae is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie luistert niet. Tot iemand haar een flinke zak geld biedt om de moordenaar van een jonge vrouw te vinden. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze waarschuwt hem meteen, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?


Recensie

I did it! Ik heb eindelijk Dief van de nacht uitgelezen. Ik kon niet wachten op het boek en was superblij om het te lezen toen het uitkwam in juni. Ja, juni. Vier maanden later en ik heb het uitgelezen. Ik denk dat er verschillende factoren waren waardoor ik het niet sneller heb gelezen. Enerzijds het tempo – hier ga ik zo meteen verder op in – en anderzijds de vibe van het verhaal. Dit boek ik uitgekomen in juni terwijl dit echt een verhaal is om tijdens de herfst te lezen (vind ik). Daarom dat ik deze maand dus wel meer zin had om Dief van de nacht te lezen.

Dief van de nacht is een mysterieverhaal met een snufje urban fantasy. Het mysteriegedeelte zit goed en ik was de hele rit geïntrigeerd door de verhaallijn, maar ik miste de fantasy-elementen. Die elementen zijn zo cool en maken het verhaal uniek. Er wordt wel veel gepraat over de schaduwen en wat een schaduw allemaal kan, maar er wordt iets minder getoond. Het hele idee dat een schaduw magie kan bevatten vond ik wel zalig en heel origineel.

Het mysteriegedeelte zat op zich wel goed in elkaar en ik genoot ook van de plotwendingen. Ik wilde weten waar het verhaal naartoe ging en zocht naar alle kleine stukjes informatie die ik kon krijgen. Van mij mochten die kruimels net iets sneller komen en net dat tikkeltje spannender zijn. De meeste delen van het verhaal waren gewoon dialoog en iets te saai.

Het tempo is wat dit boek minder vlot en leesbaar maakt. Het verhaal gaat enorm traag en dan krijgen we ook nog eens flashbacks naar Charlies verleden. Telkens wanneer ik in de flow van het boek en het verhaal geraakte, kwam er een flashback aan. Soms was het voor mij ook niet geheel duidelijk wat die flashback met de situatie te maken had.

Ik was wel fan van de personages. Charlie en Posey zijn leuke zussen en hebben ook elk hun eigen karakter. Verder vond ik ook Vince een leuk personage, hij is mysterieus en intrigerend. Er zijn verder meerdere personages in het boek die me niet echt boeien, waaronder al Charlies vrienden bijvoorbeeld.

Dief van de nacht komt echt op gang in het tweede deel. We leren Vince beter kennen en komen te weten dat zijn verleden toch niet is wat we ervan verwachtte. De plotwendingen zag ik absoluut niet aankomen. Ik vond de laatste 50% van het boek dan ook veel vlotter en interessanter.

Dat einde though! Ik dacht dat ik ging balen dat er een tweede boek kwam, maar na dat einde ben ik blij. Ik kan niet wachten op deel 2!

Zou ik het aanraden?

Als je van een mysterie houdt, dan wel! Als je verwacht om een nieuwe De wrede prins te lezen, dan is dit niet het boek dat je zoekt.

Beoordeling

Rating: 3.5 out of 5.

7/10

goodreads / standaard boekhandel


Details

Trigger warnings
Alcohol, aanranding, poging tot moord, bloed, kindermisbruik, drugs, gore, wapengeweld, incest, moord, vergiftiging (ketamine), zelfbeschadiging, geweld
Representatie in dit boek
Genderneutrale personages, personages van kleur
Genre
Urban fantasy
Aantal bladzijden
560
Publicatiedatum
21 juni 2022
Uitgever
Boekerij – Best of Fantasy
Over de auteur
Holly Black is de internationale bestsellerauteur van verschillende series, waaronder de verfilmde Spiderwick Chronicles, de Magisterium-serie en de bejubelde Elfhame-trilogie. Van haar boeken gingen wereldwijd meer dan 12 miljoen exemplaren over de toonbank en ze worden in 32 talen vertaald. Black woont in New England met haar man en zoon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close