Recensie | De gevallen koning van Holly Black

De gevallen koning van Holly Black (Elfhame #2) ★★★★★

“’Kus me nog een keer,’ zegt hij, dronken en dwaas. ‘Kus me tot ik het beu ben.’”

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Boekerij en Lannoo als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt Lannoo en Boekerij om mij dit boek te bezorgen.

De gevallen koning zit vol verraad, intrige en spanning en is een geweldig vervolg op De wrede prins


Het was wel te verwachten dat ik De gevallen koning even goed (of zelfs beter) dan het eerste boek ging vinden. Holly Black doet het weer. In het spannende vervolg op De wrede prins duiken we dieper in de duistere wereld van Elfhame en leren we Jude en Cardan beter kennen. De gevallen koning zit boordevol actie, drama en verraad. Ik raad je aan om eerst mijn recensie over De wrede prins te lezen.

54241105. sy475

Synopsis (spoilers voor De wrede prins)
Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te onderwerpen. Voor een jaar en een dag is hij slechts een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en aan de slinkse Cardan, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen.

Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. Terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij.


De cover van De gevallen koning is prachtig. Ik ontving de limited edition van De gevallen koning. Die kwam met zilveren sprayed edges en fanart in het boek. Deze editie is prachtig, maar er zijn enkele dingen die verschillen van het eerste boek. De titel op de rug is gedrukt in een groter lettertype dan dat van De wrede prins. Ook staat er helemaal niets op de naakte rug van het boek. Op die van De wrede prins staat de titel op de naakte rug. Ik hou mijn dustjackets om de boeken dus zo heel erg vind ik dat niet. Het is wel iets dat ik meteen opmerkte en voor sommigen vervelend kan zijn.

Deze serie wordt enkel beter en beter. De verhaallijn van De wrede prins zet zich voort in De gevallen koning, maar met meer drama en nog meer plotwendingen. Het eerste boek eindigde met een zware cliffhanger wat ervoor zorgde dat ik heel graag aan De gevallen koning wilde beginnen. Dit boek was heel intens. Plotwending na plotwending en verraad na verraad. Bereid je voor op veel verraad in dit boek, want niets is wat het lijkt en niemand is wie ze zegt dat ze is.

Ik hou enorm van Jude als personage. Ze is zo’n koppig meisje, maar heeft een goed hart. Ze vertrouwt mensen te snel, wat soms desastreuze gevolgen kan hebben. Doorheen De gevallen koning doet Jude allerlei dingen en mijn reactie was of ‘Jude WAAROM’ of ‘YES Jude, doe je goed’. Ze is geobsedeerd door macht en doet er alles aan om die te behouden.

Cardan is zo’n complex, maar leuk personage. In De gevallen koning gaat Holly Black wat dieper in op zijn jeugd. We leren hem op een andere manier kennen, een manier die er voor zorgt dat we medelijden krijgen met hem. Ik wil hem haten voor wat hij Jude heeft aangedaan… Maar ik hou van hem.

De dynamiek tussen Jude en Cardan in dit boek was heerlijk. De spanning tussen ze was gewoon te snijden. In De gevallen koning moeten ze samenwerken. Soms lukt dat en soms ook helemaal niet. Ze moeten elkaar leren vertrouwen, wat niet zo makkelijk is als het lijkt.

De wereldopbouw was zoals te verwachten weer fenomenaal. Hoe Holly Black het doet, zal ik nooit begrijpen maar ik ben heel blij dat ze haar talent met de wereld deelt. Wanneer ik De wrede prins of De gevallen koning lees, bevind ik mij ook echt in Elfhame. Ik kan elke plaats zo voor me zien. Dat maakt het lezen nog leuker.

Zou ik het aanraden?
Ja!!!!! Lees dit boek en dan kunnen we het samen bespreken.


Trigger warnings
Dood, moord, mensen manipuleren met magie, pesten, pestgedrag
Representatie in dit boek
Lesbisch bijfiguur
Genre
Fantasy, young adult
Aantal bladzijden
332
Publicatiedatum
13 november 2020
Uitgever
Boekerij
Over de auteur
Holly Black
 is de internationale bestsellerauteur van verschillende fantasyseries, waaronder de in 2008 verfilmde Spiderwick Chronicles en de Magisterium-serie. Van haar boeken gingen wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank. Black woont in New England met haar man en zoon.


Hou jij van een vijanden-naar-geliefden romance? Laat het weten in de comments!

1 thought on “Recensie | De gevallen koning van Holly Black

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close