Recensie | Een dodelijke opleiding van Naomi Novik

Een dodelijke opleiding (The Scholomance #1) van Naomi Novik

Rating: 3.5 out of 5.

Ik vind het heerlijk om vlak voor ik naar bed ga een existentiële crisis te hebben, het is zo rustgevend.

Ik kreeg dit boek van uitgeverijen Luitingh-Sijthoff en VBK België als recensie-exemplaar. Dit verandert niets aan mijn mening. Alle opinies zijn de mijne en ik ben altijd 100 procent eerlijk. Heel erg bedankt VBK België en Luitingh-Sijthoff om mij dit boek te bezorgen.

‘Een dodelijke opleiding’ is een origineel verhaal met speciale magie en enge wezens

Dit boek staat al sinds november op mijn TBR en ik heb het eindelijk uitgelezen. En wauw, ik heb er echt van genoten! Ik heb Een dodelijke opleiding meerdere keren opgepakt in de afgelopen maanden en probeerde telkens door het eerste hoofdstuk te raken, maar het lukte me niet. Novik heeft een aparte schrijfstijl waar je even aan moet wennen. Wanneer je een hoofdstuk of twee verder bent, begin je echt van het verhaal en de schrijfstijl te genieten en zie je in wat een leuk boek dit is.

56068359. sy475

Synopsis
Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf.

Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis.

Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht. De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoogkruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker.

Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken.

Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.


! disclaimer !

Voordat ik mijn mening over dit boek geef, wil ik even zeggen dat ik alle beschuldigingen over het fout representeren van verschillende etniciteiten, heb gehoord. Ik wil jullie aanraden om enkele recensies te lezen geschreven door personen van kleur. Mijn recensie zal niet ingaan op de beschuldigingen tegen dit boek, aangezien het niet aan mij is om te zeggen of iets schadelijk is voor een gemarginaliseerde groep waar ik geen deel van uitmaak.

Over het boek

Dit boek is heel erg mooi. Ik hou van heit feit dat de hardcover een dust jacket heeft. Zo kan je kiezen om hem met of zonder hoes in je boekenkast te zetten. De naakte cover is een mooi mosterdgeel. Vooraan en achteraan staat een map van de Scholomance (de school) en die is eveneens prachtig.

Ik vind het jammer dat ik dit boek niet eerder heb gelezen. Na hoofdstuk twee werd ik echt in het verhaal van Een dodelijke opleiding gezogen en las ik dan ook in een avond 150 pagina’s. De schrijfstijl van de auteur is eentje om aan te wennen. Dit boek is een beetje de gedachtestroom van het hoofdpersonage Galadriel ‘El’ Higgins uitgeschreven. In de eerste paar bladzijdes van Een dodelijke opleiding was het dan ook erg moeilijk om me in het verhaal en personage in te leven. Er komt meteen heel veel informatie op je af en dit blijft zo doorheen heel het boek. De schrijfstijl word je wel gewoon na een tijdje, dus ik raad aan om even door te zetten!

De wereldopbouw is heel belangrijk voor Een dodelijke opleiding en was dan ook heel goed. Ik hou ervan wanneer een auteur een wereld zo goed kan beschrijven dat ik het gevoel heb dat ik de verschillende locaties voor me zie. Ik zou de schoolkantine en kamers, of beter gezegd cellen, zo kunnen tekenen. Als ik tenminste kon tekenen, wat ik niet echt kan.

De magie zat ook goed in elkaar, maar was in het begin moeilijk om volledig te begrijpen aangezien alle informatie snel op je afkomt. Doorheen het verhaal wordt alles duidelijker en krijg je meer te zien van deze speciale magie. Elke nieuwe spreuk die de lezer leert kennen, werd telkens uitgebreid uitgelegd. Dit was leuk om te zien omdat je als lezer het gevoel krijgt dat je de wereld en de magie echt snapt.

Ik heb een liefde-haatrelatie met El. Misschien komt dit omdat ik mezelf herken in haar. Ik vond het ergens wel leuk dat ze heel bijtend en sarcastisch is, maar ik had ook enorm veel medelijden met Orion. Ik begon meer en meer van El te houden naar het einde toe. Dit duo vond ik megafijn om te volgen! Ik vond eigenlijk alle personages in dit boek heel erg leuk. De bijfiguren zoals Aadhya en Liu waren allemaal belangrijk voor het verhaal.

Een dodelijke opleiding eindigt een beetje met een cliffhanger wat er voor zorgt dat ik heel graag het tweede boek meteen lezen! Aan dat einde zal ik de komende dagen wel nog denken.

Zou ik het aanraden?
Ja, ik raad echt aan om niet op te geven na een hoofdstuk. Het boek wordt echt beter.

goodreads // bookspot


Trigger warnings
Dood, geweld, poging tot moord, moord, monsters
Representatie in dit boek
?
Genre
Fantasy, young adult
Aantal bladzijden
336
Publicatiedatum
27 november 2020
Uitgever
Luitingh-Sijthoff
Over de auteur
Naomi Novik (New York, 1973) schreef de populaire Temeraire-reeks. Peter Jackson nam een optie op de verfilming ervan, met het plan er een tv-serie van te maken. De auteur is onder andere bekend van haar boeken Ontworteld en Zilvergaren, en komt in 2020 met een serie. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close